Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nikdy neprestávajte pochybovať!

Jedna zo základných poučiek zdravia, života a vôbec.
V dnešných dňoch veľa ľudí prechádza na alternatívne spôsoby stravovania, života a vôbec. A každý z nás sa časom dostane do bodu, keď má pocit, že našiel ten správny spôsob. Že všetko do seba zapadá a dáva dkonalý zmysel. Či už však  ide o makrobiotiku, vegánstvo, paleo alebo akýkoľvek alternatívny štýl stravovania, nemali by sme zabúdať, že nutričná veda je stále mladá a to, čo fungovalo celé geerácie sa môže ukázať, ako mylné.

Či už meníte životný štýl z akéhokoľvek dôvodu, jedným z najčastejších počiatočných impulzov je zdravie. A to je práve ten najväčší problém. Ako píšu Strnadelová a Zerzan vo svojej knihe Radost ze zdravých detí, jedna z kľúčových publikácii venujúca sa makrobiotike v časkom prostredí, v dnešnej dobe stále medicína skúma skôr choroby ako zdravie.

Možno sa zdá, že je to to isté. Tí z Vás, ktorí ste prešli na alternatívny stravovací štýl si určite spomenú, ako skvelo sa cítili. Veď aj krvné testy nebývajú klasifikované ako choroba a zdravie, ale ako norma, pod normou a nad normou. A len tak pre informáciu, stav moči pri pH 6 je náznakom prekyslenia, ale medicínsky je klasifikované ako norma. Pretože norma a zdravý stav sú dva rôzne pohľady na vec.

Ale dosť už o chybách. Za posledné roky sa nutričná veda značne posunula a s postupujúcim výskumom v prírodných vedách sme schopný omnoho lepšie rozumieť tomu, čo sa v našom tele deje. A s tým prichádza aj zmena pohľadu na to, ako na naše telo vplýva strava, prostredie či stav mysle. A paradoxne sa mnohé babské rady vysvetľujú a ukazujú správnymi, samozrejme sme mnoho z nich schpný vyvrátiť.

Jednou z najväčších chýb v takej mladej vede, ako je veda nutričná, brať veci za hotové. Určite si spomeniete na premenlivú povesť vajíčok či margarínu. Ešte pred 60 rokmi boli dokonca cigarety a tabak predpisované ako liečebný prostriedok! A s pribúdajúcim výskumom v prírodných vedách sa tento trend zrýchľuje. Len tak pre zaujímavosť, odporúčaná dávka B12 v suplemetoch, pre starších ľudí, ľudí so zhoršenou vstrebateľnosťou a zníženým príjmom živočíšnych potravín, sa zvýšil o dva rády len za posledných 5 rokov. (dnes 100-500 mikrogramov, pred rokom 2012 priemerne 2,4 mikrogramov)

A práve z tohoto dôvodu som rada, že ma štúdium biológie naučilo jednu dôležitú vec: nIkdy neprestávať pochybovať. A základné pravidlo štatistického dôkazu: hypotéza sa dá vyvrátiť, ale nie potvrdiť. Ak by ste chceli bližšie vysvetlenie, ako dôkaz v prírodných vedách funguje, môžem ho neskôr rozviesť, ale je to trochu na dlhšie.

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014