Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sójovo-mandľové mlieko

Keď som, kvôli svojim črevám, prešla na rastlinné mlieko, dlho som hľadala také, ktoré sa svojou chuťou čo najviac približuje kravskému. Samozrejme som neuspela, pretože kravské mlieko je skrátka jedinečné. Viac ma však zarazil obrovský rozdiel v chuti drahého kupovaného sójového mlieka a toho, čo si pripravím doma.

Nakoľko sója má svoju strukovinovú chuť, býva v lacných mliekach cítiť. A v tých domácich duplom. Preto som ho väčšinou silne riedila. Potom však začína byť mdlé a bez chuti. Naopak spôsoby, ktoré strukovinovú chuť odtránia nepustia do sójového mlieka toľko tuku, takže sa smotanový závoj drahších sójových mliek stráca tiež.

Naopak orieškové a hlavne mandlové mlieka sú silne krémové a necítiť v nich už nič iné. A tak vzniklo krémové a cenovo dostupné mandľovo-sójov mlieko.

Na 1-1,5 litra potrebujeme:
  • 200 gramov sójových bôbov
  • 50 gramov mandlí
  • vodu

Sóju necháme aspoň 12 hodín nabobtnať v dostatku studenej vody, u mandlí stačia 4.

Sóju zlejeme a rozmixujeme na veľkosť jemného štrku. Zalejeme pól litrom vody a ešte minútku mixujeme. Potom zmes prelejeme do väčšieho hrnca, ja používam až desaťlitrový, aby nemalo kam vykypieť. Na povrchu sa usadí pena z mixovania, ktorú pozbierame a vyhodíme. Privedieme k varu a necháme asi 10 minút bublať. Občas miešame a odoberáme penu.

Medzitým zlejeme a rozmixujeme mandle. Zalejeme asi pól pohárom vody a necháme mixovať ašete aspoň tri minúty.

Zmes prelejem naskôr cez klasické hrubé sitko a následne 5-7 krát cez čajové. Pomáhame si lyžičkou, mala by nám ostať relatívne suchá hmota. Podobný efekt docielime napríklad gázou alebo plienkou a necháme pár hodín pretiecť.

Podobnú postup aplikujeme u sóje.

Obe tekutiny zmiešame a nariedime na 1-1,5 litra mlieka podľa požadovaje sily.

Takto vyrobené mlieko sa už síce blíži lacným sójovým mliekam z obchodu, ale mne osobne chutí viac. Navyše Vám ešte zostala okara, napríklad na sójovú fašírku, a mandlová drť, tú môžte použit ako mandlovú múku do koláčov alebo do raw guliek. Tu je inšpirácia.

Do dostatočne vysušenej mandlovej drte pridáme:

  • 40-50 gramov pár hodín namočených a rozmixovaných hrozienok
    môžte použiť akékoľvek sušené ovocie
  • pól lyžice kokosového alebo iného tuhého tuku
  • kokos na zahustenie a obalenie
  • podľa chuti kakao

Všetko zmiešame a tvarujeme guličky. Mňamkovú chuť :)


Archív | stály odkaz

Komentáre

  1. https://dzusiky.wordpress.com/
    Wow, mandle milujem ale tento recept ma nikdy nenapadol, ďakujem :)
    publikované: 26.03.2016 23:04:36 | autor: Ferko (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014