Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Detox na mieru: deň 2

Dnešný deň začal o čosi neskôr, takže som raňajkovala až na obed. Keď som vybrala jabĺčkovú zmes z chladničky, spomenula som si, že som nevynechala len hrozienka, ktoré som doma nemala a z duše ich nenávidím, ale aj škoricu. To bolo asi to, čo tomu včera chýbalo.

Keď sme už pri škorici, dnes som asi našla dostatočnú náhradu na fazuľky. Sušený zázvor a muškátový oriešok. Zázvor sa používa na podobné účely ako škorica, ideálne dohromady, takže by mal zastúpiť jej čistiace účinky tam, kde škorica viac škodí ako pomáha. Muškátový oriešok zas pridá jedlu nasláslosť škorice a doplní chuť. Na posypanie som opäť použila údený ovčí syr, zajtra hádam zoženiem aj kozí. Ešte jeden typ pre tých, ktorým sladká chuť škorice vo fazuli prekáža. Nepridávajte už až na koniec, ale tesne po cibuli. Chuť sa rozvinie a bude príjemnejšie v slanom jedle. Podobný princíp a využíva v indickej kuchyni.

Pre zaujímavosť som sa ešte skúsila prehrabať v rozdieloch medzi škoricou a zázvorom. PLné znenie je na peknom obrázku na stránke http://www.prevention.com/which-healthier-ginger-or-cinnamon. Pre anglicky menej zdatných sa to dá zhrnúť tak, že škorica obsahu viac vlákniny, vápniku a vitamínu K, ktorý je dôležitý napríklad pri zrážanlivosti krvi a jeho nedostatok môže spôsobovať tráviace problémy. Zázvor obsahuje zas viac draslíka, horčíka, fosforu, zinku bielkovín a železa. Obe majú silné protizápalové účinky a sú veľmi zdravé.

Muškátový oriešok je zas výborný pri nafukovaní, ktoré prvý týždeň detoxu môže spôsobiť. Dajte si však pozor, aby ste ho použili skôr symbolicky, asi tak na špičku noža. Vysoká dávka môže byť halucinogénna až smrteľná. Pre nulku je však stále nevhodný, preto odporúčam zatiaľ zostať pri zázvore.

Po obede som docela dosť dlho odolávala, ale keď si priateľ vytiahol čokoládu, musela som niečo zjesť. Jogurt som našla pokazený, takže to ostalo pri mede. Respektíve pri dvoch.  Takže ďalšia položka do nákupného zoznamu. Večera dopadla lepšie ako včera, takže som s ňou ďalej neexperimentovala.

Archív - Denníček | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014