Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Boľavé kolená v dvadsiatke

Zničené a boľavé kĺby už dávno nie sú príznakom vysokého veku. Veľa vrcholových športovcov opúšťa svoju dráhu aj kvôli nim. Ak sami športujete, možno mávate svalovicu alebo unavené svaly. Veľa, hlavne začínajúcich rekreačných športovcov, so športom prestáva po tom, ako ich rozbolia kolená. Prevencia je ideálna, ale ak Vás už kĺby trápia, stále sa môžte vrátiť do pôvodného stavu.

ZNÍŽTE ZÁŤAŽ

Každá namáhaná časť tela, potrebuje čas na regeneráciu. Nemusíte však rovno so športom prestať a, ak sa na svoj prvý tréning ešte len chystáte, nemusíte od neho upustiť. Dôležité je, prispôsobiť pohyb potrebám a schopnostiam Vášho tela. Nikdy nie  naopak.

Najlepšou alternatívou pre boľavé kĺby, je plávanie. Navyše používate všetky časti tela rovnomerne a trénujete si aj pľúca a srdce. Ani tu však neprepínajte svoje sily a ak ste slabší plavec, nepohrdnite vankúšom alebo doskou na plávanie. Dôležité je, aby ste používali kĺby, ktoré Vás trápia. Tým sa prekrvia, dostanú potrebnú výživu a zregenerujú sa. Kĺby patria totiž k častiam tela, ktoré nie sú prekrvené. Ich výživu zabezpečuje tekutina, ktorá ich obklopuje. Túto tekutinu v okolí kĺbu drží takzvané kĺbové púzdro, cez ktoré sa z krvi vstrebávajú živiny a kyslík a vylučuje odpad.

Ďalšou alternatívou je cvičenia na strojoch. Môžte si sami určiť zaťaženie svalov s minimálnym zaťažením kĺbov. Vlastne akýkoľvek pohyb, pri ktorom neprenášate váhu na poškodený kĺb, ale používate ho. Ak totiž kĺb nepoužívate, Vaše telo nemá motiváciu ho zregenerovať. Je to rovnaký princíp ako keď Vám atrofuje sval. Navyše sa kĺbová tekutina nehýbe sama od seba, potrebuje pohyb na to, aby ju prevaľoval z jednej časti na druhú a tým rozprúdil živiny. Je to ako keď chcete rozpustiť soľ v pohári vody. Časť sa rozpustí sama, to je pôsobenie osmózy, pasívneho pohybu, v kĺbe. Ak však vodu rozmiešate, efekt sa zvýši.

KOLAGÉN A MINERÁLY

Vo všetkých reklamách a na obaloch kĺbových preparátov sa objavuje slovíčko kolagén. Ide vlastne o základ kĺbu, jeho stavebnú jednotku. V prírode sa kolagén nachádza v kĺboch a koži zvierat, ale napríklad aj v ovocí vo forme pektínu. Ak však budete na boľavé kĺby jesť tony kuracích koží, moc si nepomôžete. Existuje totiž niekoľko druhov kolagénu a ten, ktorý sa nachádza v koži, je iný, ako ten kĺbový.

Najdostupnejším zdrojom kolagénu je želatína, aj tá vegetariánska. Prášková čistá jedlá želatína alebo gumové cukríky. Priaznivci huspeniny alebo tí, čo jedia kura aj s kosťami majú vyhrané. Vegetariáni môžu siahnuť po jablkách a citrusoch, hlavne ich dužine.

Nepodceňujte ani príjem dostatočného množstva minerálov. Môžte siahnuť po kombinovaných prípravkoch, potom ideálne po nejakom kĺbnom. Lepšou možnosťou je zistiť podľa ďalších príznakov, alebo pomocou testov u lekára, aké minerály Vám chýbajú a doplniť ich stravou.

VYPLAVTE SPLODINY

Hlavne starší a nezdravo sa stravujúci ľudia mávajú kĺby prešpikované kryštálikmi kyseliny močovej. Podľa niektorých teórii ide o kyslý odpad, s ktorým sa naše telo nevie vysporiadať, a preto si vytvára po tle skládky. Prijímaním dostatočného množstva minerálov, zmenou stravy a dostatočným množstvom vody, môžte tieto splodiny z tela vyplaviť a zabrániť ich ďalšiemu ukladaniu. Tento postup sa nazýva odkyslenie a viac o ňom časom nájdete v rubrike o zdravej strave.

PORAĎTE SA S ODBORNÍKOM

Babské rady vo väčšine prípadov fungujú, ale niekedy je problém zakopaný hlbšie. Niektoré typy poškodenia kĺbov, napríklad voda v kolene, si môžu vyžadovať operatívny zákrok. Prinajmenšom má lekár omnoho lepšie prostriedky a hlavne vedomosti, aby spoznal, aký máte problém.

Archív - Beh a iné pohyboviny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014