Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jáhlová kaša s makom



Večer som si čítala knižku Radost z jídla (Vladimíra Strnadelová a Ján Zerzán) a premýšľala, čo si spravím ráno za dobrotu. Nakoľko som posledný týždeň veľa nejedla, chcela som niečo ľahké a zdravé. A dostala som chuť na jáhly. A aby to bolo naozaj dobré, rozhodla som sa pre sladkú verziu. Celý recept v knižke nehľadajte, skôr inšpiráciu.

Základom jáhlovej kaše sú samozrejme jáhly. Tie treba poriadne preprať. Najskôr v studenej a keď bude čistá, tak aj v teplej vode. Ak potom nacháte jáhly cez noc napučať, urýchlite si ranné varenie. Zrná je možné aj večer vopred predvariť. Použite mierne slanú vodu v pomere asi dva hrnčeky vody na hrnček zŕn. Ja som varila z pól hrnčeka vyšli mi dva taniere kaše, ale smaozrejme záleží na Vašom apetíte.

Ráno som jáhly preprala a dala variť do trojnásobku studenej vody (pól hrnčeka zŕn na jeden a pól hrnčeka vody) so štipkou soli. Varila som dosť prudko a rnic bol odokrytý, takže som asi rovnaké množstvo vody prilievala. Trvalo to asi pól hodinku.

Večer predtým som si navážila 30 gramov maku a namlela. Zaliala som rovnakým objemom studenej vody a nechala cez noc v chladničke napučať. Všetko som zamiešala do hotovej kaše spolu s pól lyžicou medu.

Zároveň som ráno robila "mlieko" z kešu. 100 gramov orieškou som nechala cez noc zmäknúť v asi pól litry vody a ráno poriadne umyla. V kuchynskom robote som ich rozsekala na drobno a zaliala pól litrom čertvej vody. Následne som nechala 5 minút mixovať a 5-krát precedila cez čajové sitko. Po každom preliatí je potrebné pôvodnú nádobu preplachnuť, aby Vám tam nezostali kúsky a vyčistiť sitko. Vrchovatú lyžicu drte, ktorá zostala, som pridala do kaše.

Raňajkám dávam tak 9/10. Nebolo to nebíčko v papuľke ale pochutnala som si. Druá porcia mi ostala na zajtra, tak dúfam, že si ju užijem bez upchatého nosa, ktorý sa na bodovaní určite pripísal :)

Archív | stály odkaz

Komentáre

  1. Zdravé jídlo
    Super díky za recept, taky máme doma nějaké jáhly tak odzkoušim. Myslím že jáhly mají dost bílkovin a vápníku. I když to bude spíš snídanove jídlo než třeba oběd. Já jsem narazila někdy před měsícem na takové https://fitkitchen.cz/ jídlo ve formě krabickové diety. Jídla vypadají dobře a cenna porce je nějakých od 85,- což není zase tak hodně.
    publikované: 21.03.2022 06:54:38 | autor: Pavlínka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014