Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Moje (takmer) vegánske Vianoce

Vianoce patria medzi najväčšie sviatky lásky a mieru v našej kultúre. Čím viac sa ale tento rok Vianoce blížili, tým viac som sa zamýšľala nad tým, čo znamenajú Vianoce pre mňa, tým viac mi dochádzalo, ako strašne nechcem jesť na Vianoce mäso. A čo sa týka zaobchádzania so zvieratami, sú na tom ryby najhoršie. A to z veľmi jednodudchého dôvodu. Nepočujeme ich kričať. Bezohľadu na to, ako to začalo, skončilo to troma dňami ľahkého vegánstva.

ŠTEDRÝ DEŇ

Štedrovečerná večera a hlavne jej zloženie patrí k veľkým tradíciám. Najväčší problém býva kapor, ktorého alternatív je plný internet. Spolu s bratom, ktorý je začínajúci vegan, sme sa dohodli na celerových fašírkach. Chuť asi mala napodobyť kapra, ale človek to musí vždy brať s nadhľadom. Kapustnicu som mala overenú už zo skoršieho obdobia, zmes korenín, sušených sliviek a údeného tofu, ktorá chutila aj ostatným, ktorý sa odhodlali ochutnať. Urobiť miesto majonézového šalátu kyslý šalát s cibuľlou bolo asi najmenej.

O čosi zložitejšie boli oplátky. Dajú sa síce zohnať vegánske aj v špecialozovaných obchodoch, ak máte oplátkovač, môžte si ale vyrobiť vlastné. Stačí obyčajné palacinkové cesto z múky a rastlinného mlieka osladené a ochutené napríklad škoricou. Fantázii sa medze nekladú.

Najviac práce vyžadovali vianočné koláče. Receptov je plný internet, ale s bezvaječné cesto je krehkejšie ako vaječné, takže som musela byť trpezlivá. Zároveň maslový krém nebude taký dobrý, pokiaľ nezoženiete kvalitný tuk. Na českých blogoch odporúčajú alsan, čo je zmes tuhého palmového a kokosového tuku, repkového oleja a prírodných dochudzovadiel. Ide napríklad o mrkvový koncentrát a kyselinu citrónovú. Zároveň napríklad snehové pusinky a medovníky neprichádzajú do úvahy, nakoľko sa nedajú spraviť bez živočíšnych surovín.

Jedinú vec, ktorú som neriešila náhradou bol med na oplátky, ale o rok sa asi zaobídem bez neho. Kvôli vareniu a ochutnávaniu som síce nedodržala zlaté plasiatko, ale inak sa Štedrý deň vydaril.

PRVÝ SVIATOK VIANOČNÝ

Pôvodne sme na Prvý sviatok mali ísť k babke a zobrať so sebou celerové fašírky ako zálohu, nakoniec sa ale starý rodičia dostavili k nám a obed sa od toho vianočného moc nelíšil. Zároveň moje vegánske koáče prišli vhod malému bratrancovi, ktorému nedávno zistili silnú intoleranciu laktózy. Spravila som zároveň druhú dávky oplátok a nakrájali sme zeleninu na studené mysi.

Popoludnajšej návštevy u tatinovej rodiny som sa trochu obávala, nakoľko sú všetci silný jedlíci. Nakoniec to ale dopadlo dobre, nakoľko väčšina z nich moje rozhodnutie obmedziť živočíšne výrobky buď priamo schvaľuje, alebo ho apsoň rešpektuje. Respektíve som im povedala, že už vegánka som, aby ma zbytočne nepokúšali. Pre mňa a pre brata dokonca pripravili ružičkový kel na cesnaku s dusenou ryžou. Odporúčam vyskúšať.

V sobotu sme boli už iba doma a dojedali zvyšky.

Ako to bud epo zvyšok roka som ešte zvedavá, nakoľko najbližších pár dní strávim s priateľom a jeho rodičmi, ktorí s mojim rozhodnutím silne nesúhlasia, alebo ho skôr ignorujú. Ale, kto chce hľadá spôsoby ...

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014