Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Staronový fenomén: vegetariánstvo

Prečo sa toľko ľudí dobrovoľne vzdáva mäsa?
Naprieč všetkými vekovými a sociálnymi skupinami sa dnes nájdu ľudia, ktorí z rôznych dôvodov nejedia živočíšne výrobky. V prvom rade treba pripomenúť, že nie je vegetarián ako vegetarián.

Najväčšia časť vylučuje len niektoré druhy mäsa, najčastejšie cicavce. Ide väčšinou o vegetariánov z presvedčenia, ktorý odmietajú jesť zvieratá, ktoré majú vlastné pocity a cítia bolesť. Niekto sa preto obmedzuje len na mäso od zvierat, ktoré preukázateľne netrpeli, napríklad z ekofariem. Ďalším stupňom je vypustenie mlieka a vajec.

Vegáni nejedia žiadne potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane medu. Nepoužívajú kozmetiku a žiadne výrobky vyrobené alebo testované zo živočíchov. Tieto produkty bývajú označené ako vhodné pre vegetariánov a majú na sebe logo so skákajúcim zajačikom.

Vitariáni sú akýmsi extrémom v tejto kategórii. Jedia len surové, takzvané raw potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou. Jedinou výnimkou je sušenie, pomocou ktorého sa vyrábajú aj raw placky a chlieb. Niektorí jedia len plody, ktoré úplne dozreli na rastline, niekedy aj samovoľne odpadli. Najčastejšie ide o ľudí s chronickými zdravotnými problémami, ktorí v tejto strave našli to, čo im konečne pomohlo.

Filozofia vegetariánov vychádza z rôznych historických a etických faktov. Najčastejším argumentom býva obdobie poľnohospodárskej revolúcie. V tomto období tvorili prevažnú časť našej stravy obilniny spolu so strukovinami a zeleninou. Mäso, až  na ryby, bolo skôr raritou. Z tohto obdobia vychádza napríklad indická kuchyňa, ktorá je prevažne vegánska. Týmto spôsobom sa stravovali naši predkovia dlhé roky bez negatívneho vplyvu na zdravie.

Na opačnej strane tejto filozofie stojí paleodieta, ktorá sa obracia k ešte staršiemu obdobiu, keď sme boli lovci zberači. Našu stravu tvorilo mäso, korienky a ovocie. Obilniny v menšej miere a strukoviny sme nepoznali. Táto strava rovnako prináša zdravie chronicky chorým ľuďom.

Ďalším bodom pre bazmäsitú stravu je, že je pre mnohých ľudí ťažko stráviteľná, naše zuby nie sú stavané na trhanie surového mäsa a dnešný chov zvierat vyrába nekvalitné tukom prerastené mäso, čo tento problém ešte zväčšuje. Riešením by bolo kúpiť sedliacke alebo bio mäso, dôkladne ho pripraviť. Vtedy je už ale výrazne lacnejšie mäso vynechať a pohrať sa s iným receptom.

Či už sú ale dôvody ekonomické, etické alebo zdravotné, vegetariánska strava vie byť náročná na prípravu. Jednak je väčšina z nás zvyknutá na mäsitú chuť, ktorá sa dosahuje ťažko. Zároveň sa zo živočíšnej stravy ľahšie vstrebáva železo a vitamíny skupiny B sa v rastlinnej strave skoro nenachádzajú. Napríklad B12 môžu vegáni získať len z kyslej kapusty a plesňou prerastenej sóji zvanej tampeh.

Ďalším orieškom sú bielkoviny, ktoré sa v plnej sile nachádzajú len v sóji a tekvici. V obilninách a väčšine strukovín sa nachádzajú len niektoré druhy a preto ich treba vedieť skombinovať.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014