Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Z ako zelenina

Či už jete zeleninu pravidelne, alebo len ako oblohu v hamburgeroch, viete, na čo nám vlastne je?
Väčšina odborníkov sa zhodne na tom, že denne by sme mali zjesť okolo pól kila zeleniny. To sú asi tri veľké mrkvy, naozaj veľká hlávka šalátu, stredne veľká kapusta alebo päť šťavnatých paradajok. Pre niekoho je predstava zjesť také množstvo "trávy" nepredstaviteľná, niekto túto hodnotu hravo prekoná. Takže, čo sa vlastne v takej zelenine nachádza?

VODA

Najväčší podiel obsahu čohokoľvek živého je voda. Naše telo jej obsahuje asi 60 percent. Neznamená to ale, že ak zjete denne dve kilá zeleniny, nemusíte vôbec piť, táto voda sa do denných dvoch-troch litrov nezapočítava,. Spotrebujeme na to, aby sme potravu správne strávili.

VLÁKNINA A CUKRY

Vláknina je vlastne zložitý nestráviteľný cukor. Naše telo ho však potrebuje prekonať, aby sa dostalo ku stráviteľným cukrom. Tak získa asi také množstvo energie, aké minie na strávenie danej potraviny. Môžte si to predstaviť ako poctivo zabalený čajový servis. Aby ste sa dostali k svojim šáločkám a tanierikom, musíte ich najskôr rozbaliť z novinového papiera. Čím viac vlákniny potravina obsahuje, tým viac sú zabalené. A niekedy narazíte na hrudu novín, ktorá len vypĺňa prázdne miesto.

Možno si poviete, na čo teda všetku tú zeleninu jeme? Väčšinu vitamínov môžme získať z energeticky bohatších zdrojov. Vláknina je však kľúčom pri spomalení trávenia, zrýchlenia spomaleného metabolizmu a spolu s vodou zapĺňa žalúdok a tak znižuje objem potravy, ktorú môžeme zjesť. Funguje to ako akási bandáž žalúdka.

FAREBNÉ VITAMÍNY

To, čo spôsobuje pestré farby na akejkoľvek surovej potrave, sú práve vitamíny. Prispievajú ak vôni a chuti zrelých plodov, ktoré tak lákajú zvieratá a zabezpečujú si rozhodenie semien po širokom okolí. U niektorých druhov pôsobia aj ako repelent proti rôznym druhom hmyzu a hlodavcom a tvoria aj imunitný systém ktorý bojuje proti plesniam a baktériám. Preto je dobré konzumovať rôzne druhy zeleniny a žiadnu farebnú kategóriu úplne nevynechať.  Poznáme tri základné kategórie. Zelenú zelenina, potom červená a nakoniec žltá a oranžová zeleniny.

BIELKOVINY A STOPOVÉ PRVKY

Strukoviny obsahujú asi toľko bielkovín na 100 gramov ako mäso, ale omnoho menej tuku. Navyše strukoviny, najmä sušené, zväčšia svoju hmotnosť až na trojnásobok, takže miesto 100 gramového kúsku kuraťa alebo ryby, čo je jedna menšia porcia, si môžte dať dve naberačky šošovicovej omáčky. Množstvo bielkovín obsahuje aj tekvica, ktorú môžte použiť napríklad do sušienok alebo koláča a tým zlepšiť jeho nutričnú hodnotu.

ZDRAVÉ TUKY

Väčšina nenasýtených mastných kyselín pochádza z rastlinných zdrojov alebo z rýb. Ide samozrejme o nestužené tuky, predávané vo forme olejov, nie umelo stužený margarín. V prirodzenej forme ich získame z olív, rôznych semiačok, sójových bôbov alebo orieškov.

AKO ZJESŤ TAKÉ MNOŽSTVO ZELENINY?

Najväčšou prekážkou pri jedení zeleniny je šupka. Najhoršie je to pri kalerábe. Preto je dobré využiť ranné nadšenie a pri príprave raňajok si načistiť dostatočné množstvo zeleniny na celý deň. U svojo priateľa som si overila, že misa plná šalátu, ktorú položíte k obedu na stôl, dostane poriadne zabrať aj od vášnivého mäsožravca. Navyše si túto porciu môžte vziať k televízii miesto čipsov a zabiť tak dve muchy jednou ranou.

Je možné, že Vám po nejakom hektickom dni ostane polovica misy, alebo aj celá. Nič si z toho nerobte. Postavte ju na viditeľné miesto a zabaľte si celý jej obsah do práce. Po čase Vám zelenina zachutí a možno si dávku ešte zvýšite.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014