Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Večerný beh

Väčšinou preferujem ranné behanie, už len preto, že ma beh vždycky nabudí, ale tento semester to asi inak nepôjde. Po prvom pokuse vstať o piatej ráno, aby som si šla zabehať, som to vzdala :)

Ranný a večerný beh majú svoje špecifiká, ale u oboch musíte riešiť aj veľmi podobné problémy.

TMA

Hlavne v zime, keď sa dni skracujú, je beh počas pracovného týždňa otázkou chcenia. Ráno, kým vyrazím do školy býva síce už svetlo, ale vstávam typicky na svitaní. Naopak večer býva už tma ako v rohu. Nebyť svetelného smogu, asi si svoju lesnú trasu musím odpustiť. Pokiaľ však mátekvalitnú čelovku a nezabudnete ju doma, tento problém máte vyriešený.

EŠTE / UŽ SA MI CHCE SPAŤ

Vstať ráno o pól hodinku až hodinku skôr nie je až taký problém sám o sebe. Pokiaľ však na takýto systém nie je nadstavená celá domácnosť, asi z Vás nikto nebude nadšený. Navyše, ak chcete mať zároveň pravidelný denný režim, môže večierka o deviatej už nabúrať niektoré plány. Pre mňa by to napríklad znamenalo prísť v stredu domov a rovno utekať do postele. Uznajte, že to nie je úplne reálny scenár.

U mňa tento problém vyriešil večerný beh. Nakoľko sa v dni, keď nemám telocvik vrámci školy, vraciam domov najneskôr o šiestej, môžem si dovoliť ukrojiť hodinku-dve pre seba. Samozrejme som riešila, či sa mi bude ešte chcieť, ale našťastie som si fázov "zamilovania sa do behu" už prešla.

JEDLO

Večný problém začínajúcich športovcov. Mám dosť všetkého? Ako dlho pre tréningom sa mám najesť a čo je najlepšie? V piatok som mala neskorý obed, cestovinový šalát, a skoro som ho nechla v lese. Dnes som si dala viaczrnný rožok a fičala som bez problémov. Všeobecne sa odporúča dať si pred behom jedlo bohaté na pomalé cukry a pretráviť. Po tréningu doplniť rýchle cukry.

Veľa ľudí, ktorí behajú kvôli chudnutiu, chodia behať miesto večere. Nemyslím si, že ide o dobrý zvyk, ale chvíľu vydrží. Pokiaľ beháte správne a spaľujete prevažne vlastnú hmotu, do určitej vzdialenosti by ste eoreticky okamžitú energiu potrebovať nemali. Bielkoviny ale treba po tréningu doplniť, na noc je to ideálne. Najlepšie na regeneráciu a posilnenie svalov je hodinu pred spaním ľahko tsráviteľná bielkovina, šťava z pólky citróna a potom poriadny spánok. Najlepších je 10 hodín, ale to je pre mnohých ľudí utópia.

TRASA

Dilema, ktorú som riešila aj dnes cestou domov, bola trasa. Les versus mesto. Milujem behanie v lese, hlavne ráno, keď sa celý prebúdza. Večer ale býva tmavý. Ťažko povedať, či je bezpečnejší v noci les alebo ulica. Samotná "bežecká magistrála" v lese u nás za domom býva dobre osvetlená, ale dostať sa ňu inak, ako lesnými cestičkami, vyžaduje asi 1km zachádzku. Ale ajtak mi to stálo za to :)

Ale či už beháte ráno, večer alebo aj o pólnoci, vždy je beh hlavne o Vás a o tom, ako beh milujete.

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014