Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stop mlsaniu: minimanuál

Všetci vieme, ktoré potraviny sú zdravé a ktorým by sme sa mali vyhýbať. Ale ako sa ubrániť všetkým tým dobrotám?
OBSAH KREDENCA ROZHODUJE

Najjednoduchší spôsob, ako nemlsať, je skrátka žiadne mlsky doma nemať. Vždy si vravím, že zdravá strava začína a končí v nákupnom košíku. Keď nakúpite niečo sladké, zjete to. Obdivujem tých, ktorý sa dokážu ovládať.

BIELY CUKOR A INÉ SLADIDLÁ

Väčšina sladkostí je plná cukru, tie menej kvalitné glukózovo-fruktózového sirupu. Nevýhodou je to, že túto energiu rýchlo strávime a uložíme do tuku. Takže by sme sa jej mali vyhýbať, ale ako na to?

1. MED

Med má rovnaké nevýhody ako cukor, ale je plný vitamínov, obsahuje stopové množstvo bielkovín. Navyše je výrazne sladší ako cukor a samotný podiel cukru na 100 gramov je nižší. Napríklad do ovsenej kaše, dve porcie, použijete miesto dvoch lyžíc cukru asi lyžicu medu. To je miesto 20 gramov cukru asi len 7 a chuť ostáva rovnaká. Lyžička medu, keď Vás chytí neprekonateľná chuť na sladké, pomôže vždy.

2. PRÍRODNÝ CUKOR

Väčšinou sa predáva ako trstinový, ale na trhu nájdete napríklad aj palmový. Neuspokojte sa s farbou, hľadajte popis, že ide naozaj o menej spracovaný cukor a nie o dofarbovaný. Je to dobrá alternatíva do karamelu alebo koláčov. Stále ide o cukor, takže nevýhody ostávajú. Rozdiel je však v tom, že stále obsahuje stopové množstvo vitamínov a nie je bielený. Má pôvodnú hnedú farbu a jemne medovú až karamelovú chuť.

3. MELASA A SLAD

Ide o ďalšie prírodné sladidlá, ktoré sa predávajú väčšinou len v potravinách so zdravou výživou.

4. STÉVIA

Hitom posledných rokov sa stali prírodné bezkalorické sladidlá. Obsahuje chuť a nemá riziko umelých sladidiel.

STUŽENÝ A PREPÁLENÝ TUK

Hlavne v lacných keksoch nájdete stužený rastlinný tuk. Čím sú sladkosti lacnejšie, tým väčšia je šanca, že sú stužené nesprávne a obsahujú transnasýtené mastné kyseliny, zlý tuk. Lepšie je preto nahradiť ich domácimi sušienkami z kvalitnejšieho margarínu, tekutého rastlinného oleja alebo masla. Ideálne úplne vynechať a nahradiť ovocím.

Keď sa tuk prepaľuje, vznikajú v ňom karcinogénne, rakovinotvorné, látky. Používajte preto vždy čestvý olej a počas dlhého varenia ho vymieňajte.

SKÚSTE OVOCIE A HRIANKOVAČ

Ak máte radi palacinky, oslaďte ich len symbolicky a investujte do kvalitnej nepriľnavej panvice. Pred použitím panvicu poriadne rozpáľte a do cesta pridajte na pól litra mlieka dve lyžice kvalitného slnečnicového alebo repkového oleja. Palacinky sa nebudú lepiť a použijete asi najviac polovicu oleja oproti bežným postupom. Ak chcete ešte znížiť energetickú hodnotu, nahraďte polovicu mlieka vodou, úplne vynechajte cukor. Pridajte vanilku alebo mletú škoricu miesto vanilkového cukru. Miesto džemu skúste čerstvé ovocie. Mlsným jazýčkom pridajte trochu medu.

Malé desiaty, ako sušienky a čokoláda, nahraďte ovocím alebo zeleninou. Miesto strávenia času v uličke so sladkosťami, zamierte rýchlo do uličky z ovocím a nakúpte z každého rožku trošku. Doma si to pekne nakrájajte, rozložte na tanier alebo do misy a pustite sa do zdravého mlsania. Rovnako si môžte nakrájať aj zeleninu.

Elektrický hriakovač a toustovač Vám dopraje opečený chlieb bez kúska tuku.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014