Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Detox na mieru: deň 58

Po mesiaci sa opäť hlásim zo svojím "detoxom". V uvodzovkách preto, lebo som sa docela odchýlila od pôvodného plánu. Môj zamýšľaný semafór sa zmenil na cesičku k vegánstvu. Pôvodne som do toho chcela skočiť rovnými nohami, ale moja drahá polovička a obmedzenosť jedálnička v menzách, kde obedujem tak dvakrát do týždňa, mi to trošku sťažili.

Ako prvú vec, keď som výrazne obmedzila živočíšne potraviny, som sa snažila si toho čo najviac prečítať o nástrahách veganskej stravy. Hlavné myšlienky nájdete v článku Majú vegani pravdu?. V kocke sa ale žiadny bylinožravec nevyhne nepríjemnej povinnosti kúpiť si B12. Môžte jesť akokoľvek vyváženú stravu, ale zo žiadnej rastliny tento vitamín nezískate. Museli by ste sa živiť riasami a tempahom, ale ajtak by to asi nestačilo.

Ďalej som sa musela rozhodnúť, čo vlastne budem teraz jesť. Jogurty nahradila domáca detská výživa, v komore musí nutne byť orišková pasta alebo rastlinná nátierka pre prípad núdze. Bezvaječné cestoviny, zelenina a hromada zásobných strukovín boli samozrejmosťou už posledný rok.

Akonáhle som vyradila prakticky polovinu svojho jedálnička v podobe mliečnych produktov, prišla otázka, čo všetko by som mala do svojoh jedálnička pridať. Prešla som asi tri obchody so zdravou výživou a nakúpila všetky možné aj nemožné semiačka, obilniny a orechy. Kúpila som aj pár druhov fazúľ, ktoré som doteraz nikdy nepoužila. Po rokoch som opäť jedla mak a snáď prvý krát v živote vyhľadávam papriku, z ktorej mi bývalo vždy ťažko. Tento týždeň som znovuobjavila kapari a upiekla svoj prvý chlieb z naklíčených semien. Trošku horký, ale inak výborný.

Ďalšia vec, ktorú som nikdy nejdela, bolo sušené ovocie. Aby bolo jasné, nemám na mysli orechy ale ovocie, ktoré bolo pôvodne šťavnaté a sušenie sa používa ako konzervácia. Zatiaľ dostali zelenú len čučoriedky, ale postupne by som tento zoznam mohla rozšíriť. Obávam sa ale, že hrozienka budú obývať zakázané vody ešte dlho.

Následky tohto mesiaca nie sú na prvý pohľa až také úžasné, ale pre mňa je to obrovský pokrok. Výrazne mi ustúpila alergia na roztoče, čiže hlavne na prach, čo je pre neporiadneho človek akao som ja docela bonus. Ďalej to vyzerá, že niektoré potraviny, ako paprika a avokádo, z ktorých mi bývalo ťažko, si telo začína priam pýtať. Fazuľu na pálivej paprike som mala za posledný týždeň asi trikrát.

Moje BMI kleslo na 23,25 z pôvodných 24,66 na začiatku roka. Už roky nekleslo pod 23,84 bez ohľadu na to, či som si počítala kalórie, denne behala alebo dodržovala delenú stravu. Bruško je stále väčšie, pomer pása a bokov 0,81, ale už sa na seba zas rada pozerám v zrkadle. PH moču sa úspešne vyšplahalo na 7, čo je onoho lepší výsledok ako 5,5 na jeseň.

A čo je hlavné, mám pocit, že bu som mohla aj lietať :)

Archív - Denníček | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014