Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Sezónna veganská bašta

Polievka z hokaido a karfiolové placky.
Po tom ako som pohorela pri detoxe sa skúšam vrátiť k typu jedálničku, aký som mala v šestnástich. Vážila som vtedy o päť kilo menej a ubehla niekoľko kilometrov vkuse. Dnešný obed bol tak trochu experiment, ale vyšiel výborne. Chýba iba fotopostup.

Na obed pre dvoch potrebujeme:
  • jednu tekvicu hokaido, asi 15-20 cm v priemere
    môžte použiť aj maslovú alebo inú tekvicu, len budete musieť upraviť ochutenie
  • 2-3 lyžice rastlinného mlieka alebo smotany
    alebo sladkú smotanu či plnotučné mlieko
  • lyžicu sójovej omáčky
  • šťavu z pólky menšieho citróna, asi lyžica
  • pól deci oleja (prvá dávka)
    odporúčam kvalitný ľanový alebo olivový


  • jeden menší kaleráb, asi polovičná veľkosť oproti tekvici keď rátame len bielu časť
  • rovnaký objem hladkej múky, asi hrnček
  • lyžička soli
  • lyžica kari korenia
  • lyžica kurkumi alebo sladkej papriky
  • dve vetvičky zelerovej vňate
    postačí aj petržlenka
  • asi pól pohára vody
  • dvakrát 2-3 lyžice oleja (druhá a tretia dávka)


Kaleráb umyjeme a rozdelíme na menšie časti. Najlepšie je dať ho variť do pary asi na 15-20 minút.

Medzitým tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Najskôr ju rozštvrtíme a lyžicou vydlabene semiačka. Rozdeľte štvťky na polovice a ostrým nožom odstráňte tmavú šupku. Mesiačiky nakrájajte na plátky. Aj keď sa s tým budete hrať, potrvá to najviac pól hodinu. Kaleráb kľudne nechajte variť.

Kaleráb zlejte, ale vodu si odložte bokom. Nechajte je ho vychladnúť.

V hrnci nechajte rozohriať prvú časť oleja. Osmažte na ňom kocky tekvice kým nezačne sladkasto voňať. Nemalo by to trvať dlhšie ako dve-tri minútky. Prilejte vodu z kalerábu doplnenú na liter a nechajte variť asi 20 minút.

Kúsky kalerábu roztlačte na malé kúsky. Ja som použila staré roztláčadlo na zemiakovú kašu, ale dobre poslúži aj vidlička alebo kuchynský robot.

Pridáme múku a zamiešame. Ja som použila jačmennú celozrnnú, ale úplne postačí pšeničná.

Dochuťte soľou a kari korením. V obchode väčšinou zoženiete indickú formu kari, ktorá je zložená prevažne zo zázvoru a kurkumy, takže už ďalšiu nemusíte pridávať. Známa je ešte čínska a thajská verzia, ktoré kurkumu neobsahujú. Čínska je skôr sladká a menej výrazná. Kurkumu alebo papriku použijeme ako žlté alebo oranžové farbivo. Ak chcete placky červené, použite kúsok červenej repy, cvikly.

Pridajte nadrono nakrájanú vňaťku, druhú dávku oleja a vymiešajte cesto. Postupne prilievajte vodu, kým nedosiahnete štruktúru ako na zemiakové placky.

Cesto necháme oddýchnuť, kým sa na panvici rozohreje tretia dávka oleja. Postačí minútka, kým sa olej rozlieva ako voda.

Varechou alebo lyžicou rozotrieme časť zmesi po panvici v asi centimetrovej hrúbke. Opekáme asi minútu z každej stany, kým sa neobjavia hnedé škvrnky.

Medzitým skontrolujeme tekvicu. Hotová je, keď sa dá krájať varechou. Vypneme zdroj tepla a necháme dovrieť. Mixérom, ideálne ponorným, rozmixujeme na riedku kašu. Dochutíme sójovkou, citrónom a mliekom alebo smotanou. Riediť už naozaj netreba.

Polievku podávame len tak alebo ju dozdobíme našľahanou smotanou, dyňovým olejom alebo semiačkami. Ak pridáme krutóniky alebo chlieb, môžme použiť ako samostatné jedlo. K plackám sa hodí cesnakový dresing z jogurtu. Dobrú chuť :)


Archív - V kuchyni ako doma | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014