Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Život s alergiou

Nádcha, kašeľ a neustále zdravotné problémy. Cítite sa, ako by na Vás niečo liezlo a trvá to dlhšie ako obyčajne? Možno ide práve o alergiu.
Upozornenie: Nasledujúce doporučenia Vám síce pomôžu zmierniť príznaky alergie, ale nikdy nepodceňujte návševu a konzultáciu s odborníkom!

ČO JE ALERGIA?

Zjednodušene povedané, alergia je prehnaná reakcia imunity na niečo, čo nám bežne nemá šancu ublížiť. Podobne ako pri bežnej viróze sliznica zacíti "nepriateľa" a prudko sa prekrví, opuchne. Biele krvinky sa nahrnú na dané miesto a bojujú. Zo začiatku je alergia skôr nepríjemná a po pár týždňoch a mesiacoch v "sezóne" nám dá pokoj, môže však prerásť do astmy a silných reakcií, ktoré nás môžu aj zabiť.

SENNÁ NÁDCHA

Najznámejšou je alergia na peľ, výtrusy a drobné semienka divokých rastlín. Nazýva sa aj sezónna, pretože typicky ide o alergiu na jeden druh kvetov alebo strom, ktoré kvitnú len krátke obdobie. Výhodou je, ak si odsledujete obdobie, v ktorom Vás alergia trápi, a ak môžte, vyrazte na dovolenku. Ideálne k moru a hneď začiatkom sezóny, ale postačí aj týždeň u babičky, ak býva dostatočne ďaleko na severe. V rôznych častiach Slovenska kvitnú rastliny v rôznych obdobiach, a niektoré vôbec. Pri alergii na orgován, stačí odísť na vidiek, kde ho nerastie toľko.Napríklad púpave, sa ale vyhnete pomerne ťažko.

Zistiť, na akú rastlinu ste alergický, nemusí byť metódou pokus-omyl vždy efektívne a už vôbec nie pohodlné. Až na výnimočné prípady, ju však odhalí jednoduchý kožný test u alergológa. Stačí, ak svojho praktického lekára upozorníte, že máte asi alergiu. Ten Vám vezme krv a na základe výsledkov Vás k nemu pošle.

ALERGIA NA PRACH

S alergiou na prach je to o čosi pracnejšie. Za prvé si treba uvedomiť, že alegia nie je na prach samotný, ale niektorú jeho zložku. Môže ísť napríklad o peľ, ale častejšie sú roztoče. Drobný bratranci kliešťa sa živia odumretými bunkami a menia ich na ľahšie rozložiteľný materiál. V našich posteliach majú ideálny domov, čo je pre alergikov precitlivelých na ich trus to najhoršie.

Ideálnym spôsobom, ako odstrániť príznaky aspoň doma, je udržovať bezprašné prostredie. Aspoň raz týždenne vymeniť posteľné obliečky, denne utierať prach a vysávať, odstrániť lapače prachu. Je to ponerne pracné, ale chce to len zvyk. Na trhu môžte nájsť špeciálne obliečky a matrace obsahujúce látky, napríklad striebro, ktoré roztočom neprospievajú. Zároveň je dobré udržovať obytný priestor skôr suchý a neprekurovať ho teplotami vyššími ako 22 stupňov, ideálne menej. Roztoče milujú vlhké a tmavé prostredie s teplotou od 22 do 27 stupňov, tak často vetrajte, hlavne keď je slnečno. Znížiť nutnosť prezliekania perín môžte rozostlaním postele a poriadnym preslnením. A hlavne sa pri prvých príznakoch alergie choďte prejsť a vyhýbajte sa prášeniu. Preferujte vysávač pred metlou a miesto prachovky sa spoľahnite na vlhkú handru.

POTRAVINOVÁ ALERGIA A INTOLERANCIA

Alergia na čokoládu alebo pšenicu, nie je v dnešnej dobe nič neobvyklé. Treba si však uvedomiť, že nie každá precitlivelá reakcia na jedlo je alergia a aj tá má rôzne formy. Alergia samotná sa prejavuje opuchom už pri kontakte s jedlom, väčšinou ho nemusíte jesť. Sprevádza ju silný opuch a svrbenie, takzvaná žihľavka. Príznaky sa môžu vekom zhoršovať, hlavne ak konzumáciu danej potraviny neobmedzíme, a môžu sa prvýkrát prejaviť až v dospelosti. Na druhú stranu sa môže u detí objaviť alergia na jahody alebo čokoládu, ktorá vekom odoznie. Alergia na potraviny, ktorá nás sprevádza celý živo, je skôr raritou.

Omnoho častejšia je intolerancia na danú potravinu, alebo skôr látku z nej. Najznámejšia je laktóza, mliečny cukor, a lepok, zložka v bežnej múke. Nejde o reakciu imunitného systému, ale o problém trávenia. Enzým, ktorý má laktózu alebo lepok rozložiť, chýba alebo je ho málo. U mnohých ľudí sa napríklad v dospelom veku znižuje schopnosť tráviť mlieko a jeho pitie spôsobuje hnačku a bolesť brucha.

Potravinová alergia sa môže vyvinúť aj z inej, napríklad zo sennej nádchy alergia na mrkvu a pšenicu, ak je silná alebo neliečená. Ak poznáme, na čo sme alergický, a riadime sa diétou, môžme žiť úplne normálny život. Väčšinou postačí aj sedliacky rozum: ak mi je z toho zle, nebudem to jesť. Ak sa alergia zachytí včas, je väčšia šanca, že časom ustúpi.

POSILNITE SI IMUNITU

Napriek tomu, že alergia je bežnou súčasťou modernej spoločnosti, nie je ani v najmenšom prirodzená. Ide o ochorenie imunitného systému, ktoré je už dnes riešiteľné. Lieky tlmiace príznaky uľavia nie len Vám, ale odľahčia aj Vášmu imunitnému systému. Senná nádcha sa dnes dá vyliečiť aj úplne.

Pomôcť si však môžte aj samy, zdravou stravou a dostatkom čerstvého vzduchu. Potraviny bohaté na antioxidanty, hlavne vitamín C, podporujú správnu funkciu imunity. Ovocie a zelenina sfarbené do červena až purpurova sú obzvlášť vhodné pri boji s alergiou. Vhodná je aj detoxikácia, ktorá rovnako uľahčí imunitnému systému a pomôže mu vrátiť sa do normálu. Najúčinnejšia je pri alergiách, ktoré sú takzvane získané. Prejavili sa až v dospelosti a nikdy predtým nám nerobili problémy.

Nikdy však nepodceňujte návštevu lekára a to, čo Vám odporučí!

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

  1. Senná nádcha
    Pekný článok,ja tiež bojujem so sennou nádchou, ale ničnsa nemení. 1,5 mesiaca mám problém a potom prejde. Bez rozdielu na to či beriem ieky, alebo sa stravujem zdravo:(
    publikované: 29.04.2015 20:35:25 | autor: Renata (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Skvelý článok
    Chválim, super čítanie :)
    publikované: 11.09.2015 12:36:34 | autor: Džúsikár (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Povedené
    Chválim pekný článok :)
    publikované: 30.04.2021 22:01:02 | autor: Jana Horáková (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014