Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Váha je Váš priateľ, hlavne tá kuchynská

Skôr ako sa posuniem zas o kapitolku ďalej, rada by som zhrnula základné pravidlá o racionálnej výžive. Ak Vás tento typ stravovania oslovil a máte pocit, že je to ten Váš pravý, viac informácii a ďalšiu motiváciu nájdete zatiaľ na stránkach: www.chudnutie-ako.sk

PÓL AŽ CELÉ KILO ZELENINY DENNE

A to hlavne, kým sa dostanete na svoju zdravú váhu. Funguje to ako bandáž žalúdka a vy tak zjete menej, presne toľko, koľko by ste mali. Ide hlavne o akési predjedlo pred každým jedlom, vrátane desiaty.

ASPOŇ PÄŤ JEDÁL DENNE

A tým nemyslím typické raňajky, desiata, obed, olovrant, večera. Malo by ísť o päť až sedem menších, ale plnohodnotných jedál a vyváženým pomerom živín každé 2-3 hodiny, podľa tempa Vášho trávenia a zvoleného jedla.

NÍZKY GLYKEMICKÝ INDEX

Jedzte jedlá, ktoré sa trávia dlho. Celozrnné výrobky, zeleninu,zdravé tuky... Predídete tak vlčiemu hladu.

SPRÁVNE MNOŽTVO

Viete, koľko jedla môžte zjesť, aby  ste nepribrali? Vyhľadajte si kalkulačku na internete, poraďte sa s odborníkom, alebo zaveďte štvrť kila zeleniny pred jedlom. Zistite si svoj bazálny metabolizmus a dennú spotrebu energie, odpočítajte 2000 kJ na zdravé chudnutie a vytiahnite kalorické tabuľky. Bližší návod nájdete na hore spomínaných stránkach.

SPRÁVNY POMER ŽIVÍN

Cukry by mali pokrývať polovicu až 3/4 energie, tuky 15 až 30 percent, bielkoviny 10 až 15 percent. Nasýtené tuky najviac 10 percent tukov a najviac rovnaký podiel v cukroch cukry jednoduché. Žiadnu zo živín nevynechávajte!

PITE !!!

Denne aspoň dva litre čistej vody, ideálne pohár každý hodinu. Mne sa osvedčil pohár vždy po návšteve toalety.

VÁŽTE, NEHÁDAJTE

Chvíľku potrvá, kým odhadnete, koľko jedla Vám stačí. Vyhrabte doma váhu a miesto múky do bábovky si odvážte štvrť kila zemiakov, 100 gramov lososa, štvrť kila paradajok, desať gramov olivového oleja a urobte si svoje prvé naozaj dobré jedlo. (Ide o obed s mierne vyšším množstvom bielkovín pri základe 8000 kJ.)

A pre tých, ktorým sa váženie a počítanie z duše hnusí, o týždeň sa zameriame na metódy, ktoré to koľko jeme, vyvažujú tým, čo jeme.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014