Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Stop mlsaniu: biele za tmavé

Väčšina potravín, o ktorých sa vraví, že nie sú veľmi výživovo hodnotné, sú biele spracované potraviny. Najviac z nich má svoje tmavšie alternatívy, ktoré sa odporúčajú zaradiť do jedálnička.

RAFINOVANÝ CUKOR

Hlavný ozdiel medzi bielym a tmavým cukrom je samozrejme farba. Na trhu nájdeme niektoré, ktoré sa nazývajú prírodné. To samozrejme neznamená, že je to pravda, značka prírodný nemusí znamenať nič viac ako reklamný ťah. Rozhodujúce je zloženie. Najkvalitnejší ja samozrejme bio hnedý cukor, ktorý je menej spracovaný ako typický biely, najhoršou alternatívou je biely cukor dofarbený napríklad karamelom. Dôvod, prečo to niektorý predajcovia robia, je cena. Menej šetrné spracovanie na biely cukor, sa totiž za posledných pár desaťročí dotiahol do dokonalosti čo sa týka nákladov.

Pri voľbe cukru je preto rozhodujúca chuť. Tá by mala jemne pripomínať med a mať v sebe aj iný rozmer chuti, ako je len chuť sladká. Hnedý cukor sa zároveň, podľa mojich skúseností, sa ťažšie a pomalšie rozpúšťa. Nevýhodou je výrazne vyššia cena oproti bielemu cukru, preto preskúmajte rôzne značky a skúste sladenie obmedziť, aby ste neprerobili.

Existuje hneď niekoľko vecí, ktoré sa môžte naučiť nesladiť. Napríklad ovocie, ako sú jahody a ríbezle, je veľmi chutné s práškovým cukrom. Alebo napríklad čaj. Odsledujte si, koľko sladíte a skúste postupne znížiť objem cukru. Najskôr na 3/4, keď Vám to bude stačiť, tak na polovicu a nakoniec ideálne úplne.

BIELENÁ MÚKA

Obilné zrno má niekoľko vrstiev. Obal tvorí šupka, takzvané plevy alebo otruby. V nej sa nachádza samotné zrno obalené tmavou vrstvou vlákniny, veľkú tvorí biely škrob a vnútro vypĺňa klíček, základ novej rastliny. Biela múka sa skladá len zo škrobovej vrstvy a obsahuje dokonca viac energie ako čistý škrob, ktorý kúpite na puding. A k tomu žiadne vitamíny. Celozrnná múka, sa už podľa názvy, skladá z celej časti zrna, okrem vrchnej šupky. Býva mletá pôvodným spôsobom medzi mlynskými kameňmi.

Pre celozrnnú múku sa často používa pojem tmavá, čo je z veľkej časti pravda. Nie každá tmavá múka je celozrnná, preto čítajte aj drobné písmo na obale v časti zloženie. Ak zloženie nenájdete a na obale je veľký nápis, že múka je celozrnná, môžte tomu veriť. Pšeničná a špaldová múka majú nádych do žlta, žitná býva sivá.

Dajte si pozor na grahamovú múku, nie je to to isté. Grahamová múka býva často len biela s prídavkom správneho pomeru otrúb, čo zvyšuje  podiel vlákniny. Nemusí však obsahovať  oleje a vitamíny, ktoré obsahuje z najväčšej časti práve klíček. Ďalej sledujte dátum balenia a spotreby na múke. Kvalitné balenie ochráni múku pred plesňou a správne skladovanie pred hmyzom, dlhým skladovaním sa ale strácajú esenciálne oleje a vitamíny.

Najkvalitnejšia múka je čerstvo zomletá, celé zrno čas znehodnotí menej. Ak máte možnosť nakúpiť múku priamo od mlynára, využite ju. Hľadajte múku s čo najvzdialenejším dátumom spotreby a nevyhľadávajte zbytočne zľavnenú múku z dopredaja.

Výhodou celozrnnej pšeničnej múky je malý rozdiel medzi stredne drahou bielou múkou a lacnejšou celozrnnou. Pšeničná celozrnná múka býva asi len o pätinu drahšia, stačí trošku hľadať. Rozdiel v chuti je tiež minimálny. Žitná múka býva o čosi drahšia, ale nie výrazne. Pripravte sa, že cesto býva hustejšie ako z pšenice.

V posledných rokoch sa stáva obľúbenou špaldová múka. Ide o staršiu odrodu pšenice, ktorá býva väčšinou dvakrát taká drahá ako celozrnná pšeničná múka. Chuťovo aj štruktúrou cesta sa veľmi nelíši od pšeničnej múky a výborne sa hodí napríklad do sladkých receptov.

Samostatnou kapitolou je chlebová múka. Ak ste na ňu zvyknutí pri pečení domáceho chleba a pečiva, hľadajte celozrnnú chlebovú múku a nie bežnú celozrnnú. Chlebová múka obsahuje správny podiel lepku a minerálov a spolu s kváskom vytvára typickú chlebovú chuť.

Pri zaraďovaní celozrnnej múky do vašich receptov môžte do toho vhupnúť rovnými nohami a zvyšky zásob bielej múky miešať s podielom celozrnnej. Začnite klasickou pšeničnou, nebude Vám tak ľúto ju míňať. Nájdete ju ako hladkú, hrubú aj polohrubú. Žitnú múku pridávajte opatrne, môže si vyžadovať zmenu v pomere ingrediencií. Špaldovú múku ja osobne dávam len do receptov, ktoré samy o sebe nie sú veľmi zdravé a chcem ich vylepšiť. Napríklad palacinky a bábovku.

ČOKOLÁDA BEZ KAKAA

Biela čokoláda ako jediná z čokolád neobsahuje kakaový prášok ani hmotu, len kakaový tuk. Ten neobsahuje skoro žiadne prospešné látky, za ktoré je čokoláda taká ospevovaná. Mliečna čokoláda obsahuje asi 25 percent kakaových častí, z ktorých veľký podiel stále tvorí kakaové maslo. Ak však holdujete hlavne bielej čokoláde, aj tá mliečna je krok dopredu.

Najkvalitnejšou čokoládou je horká, tá obsahuje minimálne 55 percent kakaových častí. Na trhu bežne nájdete čokolády až do 95 percent kakaa, v špecializovaných predajniach, zdravej výžive a na internete nájdete aj 100 percentnú čokoládu či dokonca pražené a surové kakaové bôby. Ak ochutnáte napríklad 70 percentnú čokoládu a nebude Vám chutiť, neznamená to, že sa Vašou obľúbenou nemôže stať napríklad 86 percentná. Pomer cukru, kakaovej hmoty, prášku a masla sa môže líšiť a niektoré menej percentné horké čokolády obsahujú rastlinný tuk. Zvláštnu pozornosť venujte raw (surovej) čokoláde a nepražených kakaovým bôbom. Práve praženie totiž dodáva kakau jeho typickú chuť.

Pri prechode na horkú čokoládu môžte ako medzistupeň zvoliť napríklad čokoládu na varenie. Tá však obsahuje pomerne veľa tuku. Skúste si pokusne nakúpiť rôzne značky s rôznym obsahom kakaa a uvidíte, ktorá Vám zachutí najviac. Nevýhodou je, že cena kvalitnej čokolády môže byť až štvornásobná oproti bežnej mliečnej, kvôli menej sladkej chuti a tuhšej konzistencii jej však pravdepodobne zjete na jedno posedenie výrazne menej.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014