Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Červený vegaburger

Sójový burger na spôsob červeného steaku.


Najjednoduchší spôsob, ako uvariť väčšine ľudí vegánske jedlo, je siahnuť po sójových a iných rastlinných alternatívach a urobiť niečo klasické. Kvalitné výrobky sú chuťovo príbuzné tým živočíšneho pôvodu, ale bývajú drahé. Keď si napríklad kúpite sójové bôby, vyrobíte z nich o polovicu viac mlieka než kúpite za rovnakú cenu. Navyše vám ostane takzvaná okara, sójová drť, ktorá sa bežne ani kúpiť nedá. Tento recept vznikol práve z dôvodu, že som chcela túto okaru spracovať.

Na jeden sýty obed potrebujeme:
  • 250 gramov okary
    alebo uvarenej sóje, ktorú rozmixujete na kúsky s priemerom 1-2 milimetre
  • 40 gramov hrubej sójovej múky
    v prípade núdze inej, výborná je ovsená
  • lyžica lahôdkového droždia
    alebo 1 kocku čerstvého alebo 1 sáčok sušeného
  • 3/4 lyžice soli
  • 1/4 pohára vody
  • lyžica oleja
  • kúsok repy s priemerom asi 5 cm (cvikla)
  • korenie podľa chuti
    napríklad lyžička provesálskeho

Repu očistíme a najemno nastrúhame. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme rovnomernú zmes. Múka a okara tvoria základ, droždie dodá jemne mäsovú chuť. Lahôdkové droždie už nekysne, preto nevadí ani ak máte citlivý žalúdok a bežne vám kysnutý chlieb vadí.

Na pečiaci papier alebo olejom potretý tvarujeme placičky s hrúbkou 1-2 cm. Rúru rozpálime na 200 stupňov a pečieme 30-45 minút, kým sa farba nezmení ne červenú a placičky nezačnú rozvoniavať po celej kuchyni.

Podávame s tofunézou a/alebo zeleninovým šalátom. Ja som tu svoju pripravila podľa receptu na stránkach http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/10/domaci-tofuneza.html . Do základej majonézy som pridala dva strúčiky cesnaku a poriadne rozmixovala.


Archív - V kuchyni ako doma | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014