Najjednoduchší spôsob, ako uvariť väčšine ľudí vegánske jedlo, je siahnuť po sójových a iných rastlinných alternatívach a urobiť niečo klasické. Kvalitné výrobky sú chuťovo príbuzné tým živočíšneho pôvodu, ale bývajú drahé. Keď si napríklad kúpite sójové bôby, vyrobíte z nich o polovicu viac mlieka než kúpite za rovnakú cenu. Navyše vám ostane takzvaná okara, sójová drť, ktorá sa bežne ani kúpiť nedá. Tento recept vznikol práve z dôvodu, že som chcela túto okaru spracovať.
Na jeden sýty obed potrebujeme:
- 250 gramov okary
alebo uvarenej sóje, ktorú rozmixujete na kúsky s priemerom 1-2 milimetre - 40 gramov hrubej sójovej múky
v prípade núdze inej, výborná je ovsená - lyžica lahôdkového droždia
alebo 1 kocku čerstvého alebo 1 sáčok sušeného - 3/4 lyžice soli
- 1/4 pohára vody
- lyžica oleja
- kúsok repy s priemerom asi 5 cm (cvikla)
- korenie podľa chuti
napríklad lyžička provesálskeho
Repu očistíme a najemno nastrúhame. Všetky ingrediencie zmiešame a vypracujeme rovnomernú zmes. Múka a okara tvoria základ, droždie dodá jemne mäsovú chuť. Lahôdkové droždie už nekysne, preto nevadí ani ak máte citlivý žalúdok a bežne vám kysnutý chlieb vadí.
Na pečiaci papier alebo olejom potretý tvarujeme placičky s hrúbkou 1-2 cm. Rúru rozpálime na 200 stupňov a pečieme 30-45 minút, kým sa farba nezmení ne červenú a placičky nezačnú rozvoniavať po celej kuchyni.
Podávame s tofunézou a/alebo zeleninovým šalátom. Ja som tu svoju pripravila podľa receptu na stránkach http://dewiibatwoman.blogspot.cz/2013/10/domaci-tofuneza.html . Do základej majonézy som pridala dva strúčiky cesnaku a poriadne rozmixovala.
Komentáre