Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Au, to bolí ...

Už druhý deň ma pri behu začala bolieť pravá noha. Dôvod zatiaľ neznámy, ale už mám pár podozrivých.

Bielkoviny

Za posledných pár týždňov som sa zase pustila do poriadneho cvičenia, A ako určite viete, pri zvýšenej fyzickej aktivite sa svaly opotrebúvajú a je nutné ich regenerovať rýchlejšie než obyčajne. A z toho vyplýva aj zvýšená spotreba bielkovín. Pri silových športoch sa nadbytočná bielkovina ukladá do rastúcich svalových buniek, pri vytrvalostnom športe zas dochádza k zvýšenému spaľovaniu bielkovín ako dostupnej energie.

Pre nešportujúceho človeka so sedavým zamestnaním sa odporúčaná dávka bielkovín pohybuje okolo 1g na kg zdravej telesnej hmostnosti (pri BMI 22). U športovcov sa môže pohybovať až ku 2g na kg, pri 2-3 fázovom tréningu každý deň. Samozrejme teórie sa rôznia a v poslednej dobe sa začína mnoho ľudí prikláňať skôr k nižšiemu príjmu bielkovín.

Nech je už pravda akákoľvek, minimálny príjem bielkovín spĺňam, 1g na kg. Možno by stálo za úvahy nejaké bielkoviny pridať. Aspoň tie, čo spálim pri behu.

Antioxidanty

Pre regeneráciu svalov a správne fungovanie všetkých dejov v tele vyžaduje malé dávky veľkého množstva látok. Typicky tieto látky nazývame mikronutrienty, čiže vitamíny a minerály. Jednou zo skupín sú takzvané antioxidanty, látky chrániace našej bunky pred následkami vysokého obsahu kyslíku a voľnými radikálmi. Pri zvýšenej aktivite sa do svalu dostáva viac kyslíku čo ešte prispieva k poškodeniu buniek. Pri nízkom obsahu antioxidantov nielenže dochádza k vyššiemu poškodeniu, ale zároveň je pre telo omnoho ťažšie, aby poškodenie napravilo.

 

Najlepším zdrojom antioxidantov je zelenina a ovocie, u minerálov semiačka, na B vitamíny sú bohaté huby a droždie.

Atrofia svalu

Alebo skrátenie svalu nastáva jednak pri neaktivite alebo naopak pri silnej aktivite bez strečingu. Takže ak Vás dlhodobo trápi nejaký sval, výborným liekom je strečing a masáž. Určite aspoň ako krátkodobá uľava.

 

Kŕče

Asi najčastejším dôvodom, prečo svalu rpi námahe bolia sú ale úplne obyčajné kŕče. Pre prevenciu je dôležitý dostatok a hlavne správny pomer minerálov.

 

Zatiaľ som našla správny cvik na strečing daného svalu a poriadne si rozmasírovala chodidlo. Dala som si ráno zmes minerálov a veľké ovocné smoothie. A v zálohe mám celý tempeh na večeru.Uvidím, čo to spraví.

 

 

 


Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014