Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zdravie vo vašich rukách

Dám Vám otázku. Čo je to clastne zdravie? A prečo napriek všetkému pokroku v medicíne toľko ľudí trpí? A čo ak by odpoveď na Váš vysoký tlak, začínajúcu cukrovku či dokonca druhý infarkt mohla byť vo Vašich rukách?

V dešnej dobe vieme ľudskom tele stále viac a viac. Ale napriek tomu máme pocit, že nevieme vôbec nič. Zvyšujú vajcia cholesterol, alebo ho naopak znižujú? Je bravčový tuk úžasné prírodný tuk násobne zdravší ako všetky umelé margaríny, alebo ide naopak o časovanú bombu pre naše srdce? Je mlieko najdokonalenšou potravou, alebo ide o niečo, čo sa nikdy nemalo dostať do našich jedálničkov? Naozaj sú acai, brusnice či dokonca konope liekom na všetky neduhy ľudstva? A chcete krátku odpoveď? To nikto nevie.

Dlhá odpoveď by sa mohla skladať zo stoviek dôvodov prečo nie a prečo áno. Pravdou ale je, že sme to, čo jeme.

Áno, genetika má veľký vplyv na to, či budeme mať 160 alebo 190 centimetrov, či sa nám tuk bude ukladať na bokoch alebo na bruchu, či zvládneme stráviť lepok alebo laktózu. Ale ďalšiu hromadu vecí genetika neoplyvní. To, že naše telo nevie spracovať nadbytočný cholesterol, ktorý len ťažko vylučuje. To, že väčšine ľudí v západnej populácii klesne počas života výkon obličiek až o jednu tretinu z množstva dôvodov. To, že nedostatok vlákniny mení našu črevnú mikroflóru do stavu, na ktorý naše telo nie je zvyknuté. To, že veľké mnoštvo látok si naše telo telo nevyrobí samo.

Tieto faktory vieme ovplyvniť tým, čo do nášho tela pustíme. Ak naše telo napumpujeme nadbytkom, musí si s ním nejako poradiť. A rovnako to platí s nedostatkom. A pokiaľ nežijete na severnom póle alebo niekde v rozvojovej krajine, výber toho, čo zjete je naozaj len Vaša voľba. Kedy naposledy Vám niekto zakázal dať si Vaše obľúbené jedlo? A mal na to vôbec nejaký vplyv? Koľko v nás je naozaj závislých na tom, čo nám naservíruje niekto iný?

Sme predsa mysliace bytosti. Bez ohǎdu na to, čo vravia výživové tabuľky, samy dobre vieme, po akom jedle je nám ťažko a ktoré nás nakopne do ďalšej fázy dňa. Prestaňme sa konečne zaoberať tým, čo sa jesť má a čo je "normálne" pre ľudí v našok okolí. To, že niekto na internete má zaručený recept ako schudnúť 10 kilo za 10 týždňov, neznamená to, že to funguje u každého. A už vôbec to nemusí byť bez následkov.

Zamyslite sa samy nad vlastným telom a keď budete najbližšie skúšať nejakú zaručenú kúru, alebo len o nej čítať, buďte skeptický. Pochybujte, overujte. A hlavne ...

Vezmite svoje zdravie do vlastných rúk.

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014