Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Viete, čo je downcykling?

Všetko, čo ste (možno) nevedeli o recyklácii.
Recyklácia sa voľne prekladá ako znovupoužitie veci, ktorá už splnila svoj pôvodný účel. Ak teda znova použijete fľašu od malinovky napríklad na čaj, recyklujete. To však nie je tá časť, ku ktorej sa viaže dnešný článok. Pre väčšinu z nás, recyklácia začína a končí roztriedením odpadu do farebných kontajnerov s pocitom, že sme spravili niečo, čo sa robiť má. Ale, čo sa deje s odpadom ďalej?

PAPIER

Najčastejšie recyklovaným materiálom je papier. Či už ide o staré noviny, prečítané časopisy alebo nepotrebné poznámky, starý papier sa rozmočí, rozomelie a vytvorí sa nový. Ešte pred pár rokmi sme ho spoznali podľa výrazne šedivej farby a drsnej štruktúry. Dnes je recyklovaný papier na nerozoznanie od toho "čerstvého".

Jednou z príčin, prečo sa bieliace postupy zlepšujú, je práve tmavšia farba obnoveného papiera. Často sa používal už len na čiernobiele noviny, toaletný papier alebo do lacnejších zošitov. V ďalšej várke by však farba stmavla ešte viac a podiel papiera vhodného na recykláciu by sa výrazne znížila.

A viete, ktorý papier má vlastne zmysel hádzať do triedeného odpadu? Hlavne čistý. Mastnota, lepidlo alebo vosk vedia materiál znehodnotiť a recyklácia nie je možná. Väčšina časopisov využíva takýto voskový papier kvôli ochrane napríklad pred kávou a zubom času. Dokonca aj tvrdé kartóny často obsahujú vysoký podiel lepidla, takže by sa mali triediť zvlásť.

PLAST

Na triedenie je najťažší asi plat. Napriek tomu, že prakticky všetky obaly v obchodoch sa vyrábajú z plastu, väčšina spoločností zbiera len PET fľaše, maximálne ešte tvrdé plastové fólie. Igelitové tašky  papieriky od čokoládových tyčiniek, ktoré sú vyrobené z podobného materiálu, vám neodvezie každý. Najlepšie to spoznáte, keď si prečítate inštrukcie vytlačené na odpadovom kontajneri alebo v informáciách od miestneho úradu.

Hlavným dôvodom je spôsob, akým sa plasty recyklujú. Rozomelú sa na vločky, pretavia na vlákna a použijú sa ako syntetické vlákna. Takto sa vyrába napríklad polyetylén, ktorý sa používa napríklad vo vetrovkách. Na rozdiel od papiera teda zo starej fľaše novú nevyrobia. Čo je škoda, ale aj technika má svoje rezervy.

SKLO

Na opačnom konci stojí sklo. Nielenže môžte sklo donekonečna pretavovať, do istej miery sa dá z neho nečistota umyť a vrátiť do obehu bez väčších nákladov. Vratné fľaše už síce nie sú také rozšírené a populárne ako pred pätnástimi rokmi, ale stále ide o najekologickejší spôsob odberu tovaru. Teda hneď za nosením vlastných krabičiek.

Pozor si musíte dať len na farebné sklo, ktoré okrem toho priesvitného obsahuje aj farbivá. Ak je teda na kontajneri napísané, že doň patria len niektoré druhy skla, je to práve z dôvodu, aby sa farba nemusela zo skla odoberať a znova pridávať, keď sa dá použiť rovno.

Omnoho lepšie je však využívať vratné obaly, na čo vás obchod upozorní aj na etikete. Napríklad sirup môže stáť rovnako v skle ako v plaste, ale za vrátenie sklenenej fľaše dostanete aj 10 percent ceny späť. Ja napríklad kupujem mlieko vo vratnej fľaši, kde záloha tvorí až pätinu ceny. Je to lepšie ako chodiť do mleikomatu, nakoľko mám istotu hygienicky čistej fľaše v ktorej vydrží tepelne neupravené mlieko aj týždeň.

HLINÍK

Ťažba hliníka, patrí medzi najväčšie ekologické katastrofy. Nachádza sa nie len v alobale a plechovkách, ale aj napríklad v tetrapakoch. Hlavne tie asi vyhadzujete do zmiešaného odpadu a ani nad tým nepremýšľate. Ak si však prečítate lístky na kontajneroch, zistíte, že niektoré spoločnosti odvážajú tetrapakové obaly v kontajneroch na plasty. Často nájdeme aj kontajnery určené na nápojové kartóny a plechovky. Pretaviť hliník nie je zložité a vám to aspoň odľahčí domový odpad.

BIOODPAD

Na jednej strane, má obec povinnosť umožniť vám triediť odpad, vrátane organického, na druhej o tom skoro nikto nevie. Ak máte záhradu alebo ostriháte kríky pred bytovkou, máte nárok odviezť tento odpad do zberného dvora bez ďalších poplatkov. Niektoré obce dokonca ponúkajú špeciálne kontajnery na bioodpad, takže môžte triediť aj šupky od banánov.

A prečo vlastne triediť odpad? Pre menší objem smetného koša a samozrejme pre pocit, že ste spravili niečo pre našu planétu :)

Archív - Nazelenalá domácnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014