Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Vegánstvo ako trend?

Či sa Vám to páči, alebo nie, vegánstvo v rôznych podobách je na vzostupe. Otázkou ale zostáva, ako dlho? Nejde len o ďalší módny výstrelok mladej generácie, akých tu boli už stovky? Ďalšie hnutie hippies, ktoré ustane na prelome desaťročia?
Či už ste zástancom alebo odporcom, alebo sa hráte na Švajčiarsko, musíme uznať, že vegánstvo má veľa znakov práve môdneho trendu. Čajstejšie mu podliehajú ľudia v mladom veku, hlavne dievčatá, ktorí hľadajú samy seba. Málokto sa prikloní k tomuto mysleniu bez vplyvu iných ľudí a mnohé odpovede na otázky "tých zvonka" sa zhodujú. Sú exvegáni, ktorí vo vegánsvte nenašli to, čo od toho očakávali, alebo ich to skrátka prestalo baviť. Predsalen, začleniť sa do skupiny ľudí, ktorá tvorí len pár percent populácie a popiera historické zvyky väčšiny európskych kultúr, nie je len tak.

Samozrejme nemám na mysli dietetických vegánov. Jarné detoxy a rýchle chudnutie pomocou rastlinnej stravy je síce pre niektorých začiatok cesty k novému názoru na svet, na strane druhej však ide u väčšiny ľudí skôr o nástroj k úplne inému cieľu. Hovorme teraz o ľuďoch, ktorí úprimne veria, že každé zviera, pretože aj človek je biologicky zviera, má rovnaké právo na spokojný život. A práve človek, ktorý má neskutočnú schopnosť uvažovania a empatie, má zároveň aj povinnosť sraviť všetko, čo je v jeho silách, preto, aby mimoľudských zvieratám odľahčil a nevystavoval ich zbytočnému utrpeniu.

Tu prichádza ďalšia otázka. Naozaj zvieratá trpia? Naozaj tej krave vadí, že po pár mesiacoch slobody, po tom čo bola násilne odtrhnutá od matky, bude tri až päť rokov rodiť jedno tela za druhým aby sa stala strojom na mlieko? Kto to môže dokázať? Cez všetky výzkumy, dôkazy a kampane stále viac ako 95% populácie verí tomu, že hospodárske zvieratá sa majú dobre, že zomrú rýchlo a že ich výlučky a telá sú nutnou súčasťou nášho zdravého jedálnička.

Nebudem sa teraz pozastavovať nad tým, čo z týchto predpokladov je vlastne pravda. Zostáva nám otázka, aký silný musí byť tlak na niekoho, kto sa predsalen rozhodne pre vegánstvo ako životnú filozofiu. Koho by bavilo, aby si u každého jedla zisťoval zloženie, skúmal menu ešte pred návštevou reštaurácie a pri každom opustení domu myslel na to, že svet tam vonku skrátka neakceptuje jeho stravovacie nároky. Koho by bavilo skúmať pôvod kozmetických výrobkov, čistiacich prostriedkov, obuvy čči oblečenia, aby jedným zlým rozhodnutím nezradil svoje ideály. Viera takého človeka musí byť naozaj silná.

Či už považujete týchto ľudí za bláznov a psychopatov a krútite hlavou keď vidíte niekoho, kto prechádza celý regál sušuenok a lúšti drobné písmo na obale, naozaj myslíte, že by to niekto robil len preto, že jeho obľúbený herec preferuje tofu pred steakom?

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014