Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Veganský nový rok všetkým :)

Slávnostne vyhlasujem, že posledný kus zvieraťa v podobe Vianočných koláčikov som zjedla 3.1., čo už je viac ako týždeň a zaiaľ statočne odolávam. Ajkeď, odolávať asi nie je ten správny výraz.

Skrátka začalo skúškové, takže menza nie je v kurze a jedlo riešim doma. Priateľ má síce nakúpené nejaké mliečne výrobky a pár dní sme mali doma vajcia, ale pokiaľ mám čo jesť, tak ma jeho živočíšny šuflíček netrápi. Je trošku komické, ako sme sa pred nejakým časom bavili o tom, že skončíme s rozdelenou chladničkou, ale tak trošku sa to stalo. Jeden šuflík na mliečne a mäsové výrobky, ktoré tam mimochodom ešte nezavítali, a druhý na alteranatívy.

Ďalšia otázka, ktorú som začala riešiť, je cena alternatív k mliečnym výrobkom. Nie že by bolo nutné piť rastlinné mlieko alebo jogurty, väčšina ľudí žije bez sóje a pšenice úplne v pohode, ale ja som tvor lenivý a tak si to uľahčujem, kde sa dá. Domáce sójové mlieko sa dá vyrobiť za cenu najlacnejšieho kravského a ešte Vám zostane okara na nátierky a fašírky. Tofu je lacnejšie ako syr a sójový jogurt sa dá tiež vyrobiť doma.

Pre Vianocami sa mi dokonca podarilo urobiť jedlý obed zo sušeného sójového mäsa, takže aj tieto dvere sú otvorené. A cenovo porovnateľné s mäsom klasickým. Väčší oriešok sú tuky, ktoré sú stále trochu drahšie ako maslo, ale to už je luxus organického kokosového oleja a arašídového masla. Mám ešte čo objavovať

A pre svoj lenivý ale mlsný jazýček som objavila v bežných potravinách sušienky za prijateľnú cenu. Orechové Bebe síce obsahujú med, ale pre začínajúceho vegána je to dobrý začiatok. Zároveň som objavila, asi jediné, sušienky s certifikovaným udržateľným a hlavne nestuženým palmovým tukom Lotus Biscoff. Keď vravím asi jediné, tak preto, že žiadne iné sušienky obsahujúce palmový tuk v zložení podobnú informáciu neuvádzajú a pochybujem, že by si mohli dovoliť byť také podozrivo lacné.

Takže, síce nie úplný, začiatok tohto roka bol u mňa vegánsky. Zároveň sa začnam nahýbať k nejedeniu medu.

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014