Na bohatý obed pre dve osoby potrebujeme:
- tri stredne veľké mrkvy
- pól menšieho celeru
- menšiu cibuľku
- zväzok celerovej alebo petržlenovej vňate
- bobkový list
- 3-5 guliečiek čierneho korenia
- 4 hrste červenej šošovice
- 8 hrstí guľatozrnnej ryže
- dve lyžičky saturejky
- miso pasta
- podľa potreby sušený zeleninový vývar
- soľ, sušené chilli
- olej
Šošovicu je dobré vopred namočiť, asi na dve hodinky, ja som na to ale zabudla. Šošovicu poriadne preperieme naskôr v studenej a potom v teplej vode, kým nieje úplne číra.
Cibuľku nakrájame narobno a krátko speníme na oleji, pridáme mrkvu a šošovicu a pár minút restujeme. Medzitým som stihla poriadne preprať ryžu, opäť rovnakým postupom. Šošovicu osolíme, pridáme saturejku a podlejeme dostatočným množstvom vody. Pridáme ryžu a varíme 15-20 minút. Tesne pred dokončením pridáme celerovú vňaťku.
Kým sa šošovica varí, zlejeme vývar. Zeleninu do polievky som krátko orestovala na lyžici oleja, osolila a podliala vývarom. Varíme asi 20 minút. Tesne pred dokončením som pridala pól lyžičky miso pasty a dochutila lyžičkou sušeného vývaru.
Šošovicu som podávala so šalátovou uhorkou a zvyškom červenej repy z predošlého dňa, viac sa ale hodí kvasená zelenina.
Za mňa dávam 8/10, polievku som premastnila, preo odporúčam použiť len lyžicu oleja. Priateľ bol oveľa kritickejší, ale skôr ako receptu by osm to vyčítala svojmu načasovaniu a prirodzenému odporu k rizotu :)
Komentáre