Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rovný a rovnejší

Včera popoludní sme s priateľom počúvali spravodajské video na tému psích množiarní. Pre predstavu ide o prakticky nelegálne chovné stanice, kde fenky dokola rodia štniatka najžiadanejších plemien za veľmi atraktívnu cenu. Ako všetky až príliš dobré ponuky má aj toto pár háčikov.

Každá žena asi pozná ten pocit, keď z nej vzniká život. Je to krásne, ale zároveň nezmierne vyčerpávajúce. Nie je žiadnym tajomstvom, že jedným z dôvodov, prečo ženy v minulosti umierali pri pôrode, bolo skrátka vyčerpanie tehotenstvom. Dnes má našťastie nastávajúca mamička možnosť si odpočinúť a dodať telu zvýšený počet živín, ktoré si malý rastúci tvor vyžaduje. A práve túto výhodu fenky nemajú.

Jedným z typických spôsobov ako ušetriť na gravidných fenkách je skrátka ignorovať ich zvýšenú potrebu množstva a hlavne kvality stravy. A čo je horšie, nejaká zdravá pauza, aby sa fenka najskôr spamätala, kým bude čakať ďalšie štebiatka, býva skôr fikcia.

Čo ma však ku vzťahu k fenkám v reportáži šokovalo najviac, bol vek najmladších matiek. Ako ekvivalent si môžte predstaviť štrnásťročnú školáčku. Sprosto povedané, veď pohlavne je už dospelá. To, že sa stále vyvíja ako keby vôbec nehral rolu. Nie je potom prekvapením, že aby sa šteniatka vôbec narodili, je nevyhnutný cisársky rez. Panva skrátka nie je natoľko vyvinutá, alebo naopak už natoľko unavená opakovanými pôrodmi, že sa tadiaľ šteniatka skrátka neprepchajú. A len tak pre predstavu, ženám ktoré prekonajú druhý cisársky rez sa ďalšie tehotenstvo neoporúča. Tretí cisársky rez predstavuje životné riziko pre dieťa aj matku.

Ďalšou kapitolou samou o sebe sú šteniatka. Možno ste sa nad tým nikdy nezamysleli, ale kým sa šteniatko dostane až k Vám, rukami veterinára prejde hneď niekoľkokrát. Od väženia tesne po pôrode, postupných očkovaní v priebehu prvýhhc týždňou až po prvé odčervenie, toto všetko je v množiarňach typicky úplne vynechané. Ak pridáte ešte odtavenie od matky v prvom týždni života, oproti šiestemu týždňu v bežných chovoch, v prírode by to bolo pól roka, imunita malého šteniatka na tom asi nebude zrovna dobre. Ale čo už, ľudia chcú špičkové šteniatka za babku.

Tieto všetky praktiky sú samozrejme nelegálne a v mnohých krajinách trestné. Ak sa však trochu zaujímate o to, ako sa chovajú napríklad kravy, zistíte, kde sa množiari inšpirovali. A pritom vo veľkochovoch sú tieto praktiky úplne bežné a nikto sa už nad tým nepozastavuje. Väčšine ľudí je vlastne úplne jedno, ako sa steak dostal na tanier.

Zdroj: http://video.aktualne.cz/dvtv/mnozirny-psu-je-obtizne-je-odhalit-uvadi-veterinarka/r~e4b4df06deca11e4994f002590604f2e/

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014