Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Rastlinná strava: zlatý grál trvalého zdravia?

Spustite si ktorékoľvek video o rastlinnej strave a všetci nadšený vlogeri budú opakovať jedno: "Robím to pre svoje zdravie, zbavil/zbavila som sa všetkých problémov." Vylúčenie živočíšnych výrobkov sa pre týchto ľudí stalo jednoduchov a ľahko udržateľnou cestou ku zdraviu, ktoré nikdy v živote nepoznali. Alergie, slabá imunita, únava či žalúdočné ťažkosti sú najčastejšie ťažkosti, ktoré prechodom na rastlinnú stravu majú pominúť až v podozrivo krátkom čase. Nie je ale všetko tak čiernobiele, ako sa zdá.

MLIEKO A MLIEČNE VÝROBKY

Alergia na mlieko spolu s intoleranciou laktózy sú najčastejšou potravinovou alergiou v detských kolektívoch. Ide o častejšiu alergiu ako alergia na burské oriešky, ktoré sú v niektorých krajinách v školách dokonca zakázané. Teta, ktorá býva v Kanade, vravela, že keď nosila do škôlky hromadú desiatu, musela byť opatrená dokonca certifikátom "peanut-free", bez burských orieškov aj na úrovni stopového množstva.

Mliečne výrobky síce nespôsobujú anafilaktický šok a museli by ste sa veľmi snažiť, aby Vás mlieko zabilo, pripisujú sa mu však zahlieňujúce účinky, ktoré môžu viezť k zhoršeniu astmy, vzniku alergií či oslabenej imunite. Všetko pochádza z toho, že na našich slizniciach sa priložene tvorí hlienovitá vrstva. Tá sliznicu chráni a zároveň tvorí prirodzené prostredie pre naše priateľské baktérie. Kombinácia určitých zložiek, mliečnej bielkoviny a cukru, zvyšuje úroveň zahlieňovania a vrstva na sliznici rastie.

Hlienová vrstva sa prirodzene zhutňuje a rastie v prítomnosti nepriateľských baktérii, ako imunitná reakcia sliznice. Telo nepátra po pôvode nárastu, snaží sa problém vyriešiť. A to samozrjem uberá obranné sily a je omnoho ťažšie brániť sa aj malým nájazdom, ktoré na nás číhajú každý deň. Ľudia s oslabenou imunitou by si teda mohli pomôcť výrazným obmedzením mliečnych produktov. V omot prípade by sa mala bezpečná dávka pohybovaˇna 3 stogramových porciách týždenne. Podľa Harvardsej štúdie vydanej v marci 2013 dokonca mlieko nepatrí na zdravý vyvážený jedálniček.

Omnoho častej spôsobom, ako sa nepriateľstvo mlieka voči nám prejavuje, je intolerancia laktózy. V rôznej forme trpí touto chorobou asi 75 percent západnej populácie, takže nedostatok alebo absencia enzýmu štiepiaceho tento cukor  je skôr normou ako abnormalitou. Medzi typické príznaky patrí hnačka, bolesť žalúdka, ale napríklad aj akné a nadmerná mastnota vlasou.

MÄSO A MÄSNÉ VÝROBKY

To, že údeniny nie sú zdravé, vie dnes hádam už aj škôlkar. Že tučné mäso vedie k nadmernému príkmu kalórii a priberaniu, hádam uznáte tiež. Vplyv príjmu živočíšnych tukov na hladinu cholesterolu je už diskutabilenší, ale braný vážne.  Vplyv konzumácie červeného mäsa na bujenie a rast nádorov je novinka, ale už je všeobecne prijímaná vo vedeckých kruhoch.

Nadmerná konzumácia červeného mäsa začína mať na rakovine rovnaký podiel ako napírklad fajčenie a začína ju predbiehať. Posledné štúdie ukazujú, že niektoré látky v červenom mäsa vytvárajú v našom tele obrannú rekciu, ktorá začína a podporuje nádorové bujenie. Navyše edna z aminokyselín, na ktoré sú živočíšne bielkoviny bohaté, mionín, rast podporuje ešte viac.

Mäso, bez ohľadu na pôvod, je zároveň bohaté na cholesterol, ktorý je síce nevyhnutný pre správne fungovanie hormónov v našom tele, v nadmernom množstve, ktorý nie je až tak neobvyklý, ale spôsobuje upchávanie ciev a vysoký krvný tlak. Colesterol sa síáce v rastlinnej strave nenachádza, pri vyváženom príjme ielkovín si ho ale vie v dostatočnom množstve vyrobiť. Na druhú stranu, extrémne nízka hladina alebo nesprávny pomer dvoch druhov cholesterolu môže byť rovnako nebezpečný ako jeho vysoká hladina.

VAJCIA

Vajíčka a margarín sú snáď najkontroverznejšie potraviny našej hisorie. Jenod vajce denne našich babičiek, zatracovanie ani nie o 20 rokov neskôr a dnes je vajce opäť považované za výborný zdroj bielkovín, "dobrého" cholesterolu a omega 3 v ich čirej podobe. Neexistuje jediný dôvod, prečo by malo byť zlé.

Slová výborný zdroj bielkovín však môžu byť zradné. Nadmerný príjem živočíšnyc bielkovín vedie k zvýšenému nárastu nádorov a zaťažuje obličky. Takže pokiaľ nie ste zrovna vrcholový športovec, rańajková praženica by mala byť skôr posledným ako prvým bielkovinovým jedlom vo vašom jedálničku.

Archív | stály odkaz

Komentáre

  1. Áno!
    Pravda, pravda, sväťá pravda! Super. :)
    publikované: 07.08.2015 14:23:28 | autor: Zdravie samo (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014