Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pred prvým výbehom

Či už sa tešíte na svoj prvý beh, alebo ste ho už absolvovali, je pár vecí, na ktoré by ste nemali zabudnúť.
Na behu je príjemné hlavne to, že ho môže robiť hocikto, hocikde a hocikedy. Nepotrebujete naň nič, len svoje nohy.  Ale ak budete mať pár vecí navyše, vôbec to nezaškodí.

TRÉNINGOVÝ PLÁN

Chcete behať rýchlo alebo ďaleko? Po okruhu alebo v teréne? Môžte mať všetko, len si vyberte. Na začiatku je lepšie určiť si menší cieľ, ako napríklad ubehnúť 45 minút vkuse, čo je zozačiatku ťažšie, ako sa môže zdať. Keď plný elánu dobehnete k svojej méte, nezaspite na vavrínoch, a vyhliadnite si ďalšiu. Napríklad zabehnúť 5 km za menej ako pól hodinu. A svoje ciele si môžte vymyslieť už dopredu a tešiť sa, ako už o rok ubehnete štvrť maratón s celkom dobrým časom.

Nemusíte si určovať, kedy musíte dosiahnuť svoju métu, dobré je si ale určiť, ako často budete trénovať. Dvakrát, trikrát do týždňa? Pre začiatok to stačí. Pól hodina behu s poriadnou rozcvičkou a strečingom na záver Vám spolu so sprchou nezaberú viac ako dve hodiny, ale aj tie je niekedy problém vtesnať. Ešteže je šport mierne návykový a so stúpajúcimi časovými nárokmi bude stúpať aj Vaša morálka a odhodlanie.

Ideálne je učiť si na začiatku svoj malý cieľ, napríklad spomínaná 3/4 hodina, a postupne sa k nemu blížiť. Prvý výbeh, 20 minút, po zvládnutí pridávajte vždy po piatich minútach. Ak ste už niekedy behali, zaspomínajte si, ako ste na tom boli a Váš vtedy bežný výkon si vytýčte ako cieľ. A nezabudnite sa odmeniť ;)

TENISKY

Asi najdôležitejšou časťou výbavy každého bežca sú tenisky. Kvalitná obuv musí dýchať, držať Vám dobre na nohe, tlmiť Váš krok, kým sa to naučíte samy. A hlavne nesmie byť zbytočne ťažká. Pre začiatok Vám postačia tenisky z telesnej výchovy, ale ničomu neuškodí, ak zájdete do športového obchodu a necháte si poradiť.

Určite si vyberte jedny z pohodlnejších, strávite v nich docela dosť kilometrov na to, aby Vás boleli nohy. Ďalším kritériom je, aby sa Vám nehúpali na nohách a nemali ste v nich priveľa voľného priestoru. Pre atypické tvary nôh bude oriešok nájsť tie pravé.

Ďalším kritériom je povrch na akom budete behať. Cestné verzie mávajú hladšiu a tvrdšiu podrážku ako terénne, ktoré mávajú zas lepšiu ochranu proti rose. Ak neplánujete cezpoľný beh alebo tréning za každého počasia, postačí Vám obuv s povrchom z tkaniny, ak preferujete aktivitu v ranných hodinách, investujte do kože alebo vhodného syntetického materiálu.

OBLEČENIE

Ak máte doma termo prádlo, určite ho vyžite. A tým nemyslím to teplé lyžiarske, uvarili by ste sa. Existujú tričká, nohavice a mikiny určené špeciálne na každý typ aktivity. Jeho výhodou je dobré odvádzanie potu a udržanie telesného tepla, čo je dôležité hlavne ak si Vaše telo ešte na zátaž celkom nezvyklo.

Výhody termo prádla si ale môžte nasimulovať aj vlastným šatníkom. Spodná vrstva, ktorú máte priamo na tele musí dobre odvádzať pot, aby Vás zbytočne nechladil. Mne sa na tento účel overil polyetylén hlavne ako tielko a nohavice asi do výšky kolien.

Druhá vrstva Vás musí udržať v teple. Najlepšie je bavlna, v chladnejšom počasí vlna. Obtiahnuté bavlnené tričko a legíny, podkolienky na lepšiu ochranu citlivej achilovej šľachy. Na citlivé zápästie môžte použiť potítko, dlhé rukavice, alebo staré pančuchy, do ktorých spravíte očko na palec.

Vrchná vrstva je dôležité proti vetru. Vetrovka alebo šusťáková súprava, kvalitné čapica a hlavne šatka, aby ste nedýchali studený vzduch a neubehli si okrem piatich kilometrov aj zápal pľúc. Samozrejme nie vždy sú všetky vrstvy nutné, ale je dobré mať premyslené, ktorú časť oblečenia na čo využijete.

SLEDOVANIE VÝKONU

Na sledovanie Vášho postupu odporúčam založiť si bežecký denník. Môžte si tak odsledovať nie len to, ako často a poctivo trénujete, ale aj dôvody, prečo ste tréning odložili alebo zrušili. Existuje množstvo aplikácii do telefónu, ktoré si zapnete pri výbehu, zastavíte v cieli a hneď viete, ako dlho a ako ďaleko ste zabehli, aká bola Vaša najvyššia rýchlosť, prevýšenie a dokonca spotreba kalórii.

Čas si samozrejme viete zmerať na hodinkách a kilometre si spätne pozriete na mape, ak ste sa teda počas cesty úplne nestratili.

KAMARÁT

Behať sám vie byť osviežujúce a nikomu sa nemusíte zodpovedať so svojimi prestávkami a tempom, ale behať s niekým má kopu iných výhod. Behanie vo dvojici alebo skupine dokáže vyhecovať Váš výkon a vy si naozaj siahnete na dno. A zároveň čas, ktorý by ste chceli tráviť so svojimi blízkymi s nimi nakoniec naozaj strávite.


Archív - Beh a iné pohyboviny | stály odkaz

Komentáre

  1. Exxtra
    Zaujímavý plán. Všetko dobre premyslené.


    https://sk.takemore.net/obuv/nike
    publikované: 29.08.2016 22:54:37 | autor: Sandra (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014