Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Pálivá fazuľa

Fazuľa patrí určite medzi moje obľúbené strukoviny. Keby ju nebolo treba hodinu variť, jedla by som ju takmer denne. To by som ale najskôr musela vymyslieť aj iný recept ako fazuľu "na mexický spôsob". Alebo by som si muslea zvyknúť jesť denne papriku :) Táto veriza receptu patrí medzi tie pálivejšie, ale ak by Vám to vadilo, pridajte skrátka memenej kari.



Na bohatý obed pre 2-3 osoby potrebujeme:
  • jednu väčšiu cibuľu
  • jedna vačšia červená paprika
  • pól balenia fazule (250 gramov v suchom stave)
  • štvrť kila cherry paradajok
  • 1-2 balenia hustého pretlaku (po 140 gramov)
  • 3 lyžičky thaiského kari korenia
  • soľ podľa chuti
  • 2-3 lyžice kvalitného oleja

Fazuľu je ideálne namočiť deň vopred, ale minimálnu dobu näjdete priamo na obale odrody, ktorú si vyberiete. Ja som si vybrala dva diely pinto(veľká), dva diely adzuki(malá tmavá) a jeden diel mungo(zelená). POužite skrátka akú, čo máe doma. Nebojte sa kombinovať rôzne veľkosti a dĺžky varenia. Ak cez noc naobtnajú, budú hotové takmer naraz.

Na panvici rozpálime olej. Cibuľu nakrájame na kocky a opečieme do sklovita. Medzitým očisíme a na podobne veľké kúsky nakrájame väčšiu papriku. Farebne sa mi najviac hodila španielska červená. Krátko opečieme a pridáme zliatu fazuľu. Ešte pár minút opekáme.

Zalejeme vodou, asi pól lirom až litrom, záleží ako stíhame podlievať. Varíme pod pokličkou asi 30 minút, alebo kým fazuľa nezmäkne. Ak máte radšej chrumkavú, je to len na Vás. Určite ju ale kontrolujte aspoň raz za desať minút.

Tu prichádza ideálny čas na prílohu. Ja som skúšala kukuričné tortilky, ale vôbec sa mi nepodarili, takže sa ešte nemám o aký recept podeliť.

Cherry rajčinky nakrájame na štvrťky a pridáme do omáčky. Krátko povaríme a pridáme pretlak. Množstvo závisí od toho, akú chcete mať fazuľú hustú. Ja som použila oba, ale ako ľahká večera sa môže hodiť redšia. Bez pretlaku dostanete hustú polievku.

Podľa chuti pridáme kari a soľ. Thaiské kari som zohnala na trhu, ale určite nezakodí ani obyčajné indické. Zloženie si už napamätám, ale určite tam bola pálivá paprika. Soľ som pri prvom kole nepoužila vôbec, až keď som prihrievala zvyšky na večeru.

Odporúčam podávať s tortilou alebo nesolenými nachos, v prípade núdze chlebom. Hlavne niečo chuťovo neutrálne, hlavne ak nie ste zvyknutý na pálivé jedlo.

Archív - V kuchyni ako doma | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014