Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nepovolený prienik do žalúdka: detské cereálie

Chutné, celozrnné a plné vápniku a vitamínu D. Ale sú aj zdravé?
Vitajte v nepravidelnom seriály "Nepovolený prienik do žalúdka". Budem sa tu zaoberať bežnými potravinami, ktoré sa tvária, že sú niečo iné, ako sú. Typicky ide o potraviny, ktoré sa tvária ako zdravé a veľmi prospešné, ale nie je to s nimi až také ružové.

Po mesiaci opäť trávim víkend u rodičov a nemôžem si odpustiť typické raňajky malých detí: hrsť cukru s pohárom mlieka. Keď to poviem takto, znie to šialene, ale posúďte sami. Každý kúsok detských cereálií, je z jednej štvrtiny cukor. Možno nie priamo klasický biely kryštálový, ale z veľkej časti áno. Zbytok je glukózový sirup, čo je vlastne len jeho lacnejšia verzia, a hroznový cukor, skrytý pod názvom dextróza. Áno, kvalitné cereálie obsahujú asi z tretiny aj napríklad celozrnnú múku, typicky pšeničnú, ale podobný podiel vlákniny získate z asi polovičného množstva ovsených vločiek. Ostatné pridané látky znejú strašidelne, ale väčšinou ide o také malé množstvá, že ani nestoja za reč.

Zastavme sa ešte u sľubovaných vitamínov a minerálov. V sto gramoch cereálií nájdete napríklad 60 percent doporučenej dávky príjmu vitamínu D. Ďalšie malé množstvo získate pridaním mlieka, ale stále ma typická porcia asi len 17 percent, čo je ekvivaletné asi piatim minútam pobytu na slnku, v zime maximálne desiatim. Podmienkou je len to, že nie ste natretý krémom s UV faktorom.

Vitamíny skupiny B sú na to o čosi lepšie. Z bežnej dávky ide skoro o tretinu odporúčaného množstva a ak sa nevyhýbate syru a mäsu, zvyšok hravo počas dna dobehnete. Zaujímavé je množtvo železa. V odporúčanej porcií získate asi 15 percent dennej dávky, druhá vec je ale, že železo sa pomerne zle vstrebáva. Preto ak máte nedostatok železa, nerátajte s tým, že ho nahradíte napríklad zo špenátu. Obsahuje kyselinu šťavelovú, ktorá vstrebávaniu bráni. Podobne ako nestrávený lepok u celiatikov. Lepšie je spoľahnúť sa na červené mäso, pečeň alebo šošovicu.

Keď už toľko hovorím o bežnej porcii, aj tu narážame na malý problém. Desaťročné dieťa má denne prijať asi 9000 kJ energie. Odporúčaná porcia 30 gramov cereálií (asi dve plné hrste) a 125 ml mlieka (pól bežného hrnčeka) pozostáva asi zo 783 kJ energie. To vystačí na raňajky tak batolaťu, školák si musí dať aspoň dve porcie. To je 15 gramov cukru, čo sú asi tri lyžičky. Dospelý človek by mal denne zjesť najviac 6 až 10. Schválne si to množstvo skúste odvážiť.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014