Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mám na niečo chuť

Viete, čo si Vaše telo pýta?
Včera som premýšľala, ktorú kapitolu zaradiť ako ďalšiu. Nakoniec som sa rozhodla pre veľký zlozvyk všetkým mlsných ľudí, keď si miesto normálneho jedla dáte niečo sladké. Na jednej strane je to dané tým, že koláč je skrátka chutnejší ako brokolica. Druhým faktorom je rýchly cukor. Naše telo si podvedome pýta po dlhom dni rýchlu energiu. Zároveň sme taký hladný, že tohto rýchleho cukru zjeme celú porciu a to má svoje následky.

Kľúčom k tomu, aby sme nepodľahli, je jednak náhlemu hladu predchádzať, ale zároveň rozoznať, čo naše telo naozaj potrebuje a kedy. Prevenciu zahŕňa hlavne glykemický index, o ktorom sme sa bavili minule, a takzvaná racionálna výživa, ktorá bude nasledovať v jednom z nasledujúcich článkov. Tá najťažšia časť spočíva na začiatku v samotnom odolávaní.

Môžte skúsiť jednoduché cvičenie. Keď pocítite hlad, napite sa vody a na chvíľu sa zastavte. Premýšľajte. Na čo máte chuť? Ako prvé sa Vám asi zobrazí nejaká potravina. Skôr ako vyštartujete do kuchyne, zamyslite sa znova. Čo táto potravina obsahuje? Čo z toho mi chýba? Naozaj mám chuť na čokoládu? Nie je to náhodou mlieko? U mňa sa raz takáto úvaha začala čokoládou a skončilo to pri fazuli a hlávkovom šaláte. A častokrát som prišla na to, že som len smädná.

Pri tomto postupe sa Vám zíde trošku sa zorientovať v tom, na čo ktoré potraviny sú a čo nám prinášajú. Tu je krátky prehľad niektorých sladkostí.

Čokoláda


Obsahuje kakao a cukor, mliečna aj sušené mlieko, a ostatné podľa príchute rôzne ďalšie zložky. Kakao obsahuje malé množstvo kofeínu, antioxidanty a látky podporujúce tvorbu endorfýnu, takzvaného hormónu radosti. Kofeín naše telo nutne nepotrebuje a keď už, káva, kapučíno alebo obyčajné varené kakao je lepšou voľbou. Dá sa nahradiť teínom, ktorý sa nachádza v čiernom a zelenom čaji. Maté je čaj obsahujúci vysokú dávku kofeínu.

Antioxidanty sú vlastne niektoré kľúčové vitamíny a minerály, ktoré nás ochraňujú pred vplyvmi prostredia ako je napríklad stopové množstvo radiácie. Nachádzajú sa vo väčšinou v čerstvých potravinách, hlavne ovocí a zelenine. Tvorbu endorfýnu podporuje aj kyselina listová ktorá sa už podľa názvu nachádza v listovej zelenine.

Cukor a rôzne cukornaté sirupy, ktoré nahrádzajú cukor najmä v lacnejších tyčinkách. Zložením sa veľmi nelíši a obsahuje čiste len energiu. Niektoré alternatívne sladidlá ako napríklad med obsahujú okrem toho aj rôzne vitamíny a stopové prvky. Ak vám chýba práve cukor, môže Vám pomôcť napríklad lyžička medu ale aj akákoľvek potravina, ak máte trpezlivosť na jej strávenie.

Mlieko obsahuje predovšetkým laktózu, mliečny cukor, bielkovinu, tuk, vápnik a iné minerály, vitamíny a veľké percento vody. Bi elkovinu môžte získať z mäsa a strukovín, ale celkovo nahrádzanie mlieka, až na zníženie množstva energie, nemá veľmi zmysel. Ak patríte k odporcom kravského mlieka, môžte zvoliť napríklad alternatívne mlieko, alebo výrobok z neho.

Ďalšie ingrediencie v čokoláde sú príchute a vylepšovadlá, ktoré nemajú veľký vplyv. Výnimkou sú snáď len oriešky, ktoré obsahujú vlákninu, zdravé oleje a vitamíny a minerály.

Keksy a sušienky

Vo všeobecnosti obsahujú sušienky hlavne maslo, múku a vajcia. V lacnejších je použitý aj stužený rastlinný tuk, rôzne cukornaté sirupy a umelé aditíva. Ďalšou časťou sú príchute, sušené mlieko a syrovátka. Krém v keksoch je tvorený cukrom a maslom, alebo ich náhradami, a dochucovadlami.

Maslo je tuk a stopové množstvo iných zložiek mlieka. Prakticky ide len o energiu. Podobne je na tom múka. Stopové množstvo vitamínov a minerálov sa vyrovná väčšine potravín považovaných  za poriadne jedlo.

Cukríky

Cukor sa už dočkal svojho, zamerajme sa na ostatné zložky. Od prírodných farbív, aróm a extraktov by sme čakali aspoň stopové množstvo prvkov, ktoré obsahovala pôvodná rastlina. Takže ak Vám nezáleží nutne na energii, zvoľte napríklad čaj. Ďalšou kategóriou sú želatínové cukríky. Kolagén v nich obsiahnutý je dôležitou živinou pre kĺby, šľachy a kožu. Vyrába sa väčšinou ako hovädzia želatína z chrupaviek alebo ako vegetariánske želatína na báze pektínu. Ten sa nachádza v ovocí, napríklad v jablku. Preto mávajú aj domáce džemy bez želírovacieho cukru tú správnu konzistenciu na natieranie.

Skúste sa nad tým zamyslieť, keď dostanete v priebehu najbližšieho týždňa na niečo chuť a svoje pozorovania si poznačte si ich k svojmu poznačenému jedálničku. Nakoniec si ešte rozoberme pár dní s minulého týždňa.



Streda:

  9:30 kiwi (43) , jablková šťava (40)
Potravina s nízkym až stredným glykemickým indexom.

12:00 zlaté polomáčané (60)
Potravina so stredným až vysokým GI.

14:00 chlieb (71) so salámou (10)
Vďaka saláme sa potravina dostáva na úroveň okolo 50, čo je stredný GI.

15:30 karamel (60)
Stredná až vysoká hodnota GI.

17:30 rožok (70) so salámou (10)
Stredný GI.

19:00 rožok (70) so salámou (10)
Stredný GI.

Piatok:
10:30 kávenka
S-V

12:30 kôprová polievka, chilli con carne s hranolkami
N-S

16:00 chlieb s nátierkovým maslom
S

17:30 med
S

19:00 saláma
N

20:30 čokoláda
S-V

Sobota:
7:50 kiwi
N-S

13:00 zeleninová polievka, kuracie prsia s broskyňou a syrom, ryžou a uhorkou
S

19:30 chlieb s tvarohovou nátierkou, brusnicový jogurt
S

22:30 mandarínka
N-S

Pondelok:
8:30 čokoláda
S-V

11:30 syrové nite
N

14:00 varené vajce s chlebom
S

19:30 pečené zemiaky s maslom
S

Utorok:
10:00 zlaté polomáčané
S-V

15:20 kávenka
S-V

15:30 rožok so syrom
S

17:00 rožok so syrom
S

19:30 chlieb, pikantný syr, mlieko
S

21:00 fidorka
S-V

21:30 rožok
V

Po potravinách s nízkym GI nasledovalo ďalšie jedlo po 1:30 a 2:30. Po strednom až nízkom GI po 2:30, 3:30, 5:00 a 3:00. Po strednom 7x1:30, 5:30 a 6:30. Po strednom až vysokom po 0:30, 2x2 hodiny, 3 hodiny a 5:20.

Hodnoty z tohto týždňa sú dosť chaotické. Naznačujú hlavne to, že po rovnakom type potravín vieme vydržať bez jedla veľmi rozdielne časy. Rozdiel je v tom, či nasledujúce jedlo zjeme po hodinách hladovania a únavy, alebo sa do toho pustíme len kvôli tomu, že na to máme strašnú chuť. A táto informácia chýba. V ďalšom týždni by bolo dobré u doplniť.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014