Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Makové koláče na moravský spôsob

Každý si rád dá raňajky typu vziať a zjesť. Hlavne keď môj priateľ zaspí a potrebuje sa najesť (nie že by sa mi to nestávalo tiež).  Takže sa snažím mať doma vždy várku upečených koláčikov. Idea bola ich upiecť a nahádzať do mrazáku, ale zatiaľ sa vždy zjedli skôr. Navyše ich cena môže konkurovať tým z obchodu, ktoré obsahujú mlieko aj vajcia.

Recept pochádza z mojej obľúbenej Českej kuchařky od Juliany Fialovej, ktorá si už svoje prežila. Samozrejme bol silne veganizovaný.

Na 10 stredne veľkých koláčov potrebujeme:

cesto:
  • 250 gramov múky
  • odporúčam 1:1 pšeničná hladká biela a nejaká dobrá hladká celozrnná, osvedčila sa mi napríklad jačmenná, ale až na cenu môžem doporučiť aj špaldovú
  • 15 gramov čerstvého alebo lyžičku sušeného droždia
  • 40 gramov cukru
    používam obyčajný biely alebo organický trstinový
  • 40 gramov tuku
    najlepšie sa mi osvedčil repkový a slnečnicový olej, ostatné menili chuť koláčikov
  • štipka soli
  • 125 - 180 ml rastlinného mlieka alebo vody
    mlieko zjemní cesto, ale nie je nutné
    odporúčam vyskúšať sójovo-madľové ;)

plnka

  • 100 - 110 gramov mletého maku
  • 50 - 100 gramov môčkového cukru
    alebo iné sladidlo do plnky
  • pól až celý pohár vody

na potretie

  • dve lyžice rastlinnej smotany
    napríklad husté mandľové mlieko

 

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a necháme 2-4 hodiny kysnúť na teplom mieste. Ak ste zvyknutí robiť kvások, zohrejte polovicu rastlinného mlieka s lyžičkou cukru a nechajte v ňom droždie zobudiť. Potom primiešajte zvyšné ingrediencie.

Z vykysnutého cesta tvarujeme približne rovnaké guličky a necháme ešte pól hodinku až hodinku podkysnúť.

Medzitým rozohrejte rúru na 175 stupňov a zmiešajte ingrediencie na plnku. Vodu pridávejte pomaly, kým sa nevytvorí kašovitá konzistencia.

Guličky roztlačíme prstami tak, aby vznikla jamka na plnku. Tú rozdelíme medzi koláčiky. Okrae aj plnku potierame rastlinnou smotanou.

Pečieme do hneda asi 20 minút, ak máte možnosť, pri teplovzdušnom pečení.

 

Z rovnakého cesta som robila aj buchtičky. Použite asi tretinové množstvo plnky, aby sa vám nepotrhali.


Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014