Recept pochádza z mojej obľúbenej Českej kuchařky od Juliany Fialovej, ktorá si už svoje prežila. Samozrejme bol silne veganizovaný.
Na 10 stredne veľkých koláčov potrebujeme:
cesto:
- 250 gramov múky
- odporúčam 1:1 pšeničná hladká biela a nejaká dobrá hladká celozrnná, osvedčila sa mi napríklad jačmenná, ale až na cenu môžem doporučiť aj špaldovú
- 15 gramov čerstvého alebo lyžičku sušeného droždia
- 40 gramov cukru
používam obyčajný biely alebo organický trstinový - 40 gramov tuku
najlepšie sa mi osvedčil repkový a slnečnicový olej, ostatné menili chuť koláčikov - štipka soli
- 125 - 180 ml rastlinného mlieka alebo vody
mlieko zjemní cesto, ale nie je nutné
odporúčam vyskúšať sójovo-madľové ;)
plnka
- 100 - 110 gramov mletého maku
- 50 - 100 gramov môčkového cukru
alebo iné sladidlo do plnky - pól až celý pohár vody
na potretie
- dve lyžice rastlinnej smotany
napríklad husté mandľové mlieko
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a necháme 2-4 hodiny kysnúť na teplom mieste. Ak ste zvyknutí robiť kvások, zohrejte polovicu rastlinného mlieka s lyžičkou cukru a nechajte v ňom droždie zobudiť. Potom primiešajte zvyšné ingrediencie.
Z vykysnutého cesta tvarujeme približne rovnaké guličky a necháme ešte pól hodinku až hodinku podkysnúť.
Medzitým rozohrejte rúru na 175 stupňov a zmiešajte ingrediencie na plnku. Vodu pridávejte pomaly, kým sa nevytvorí kašovitá konzistencia.
Guličky roztlačíme prstami tak, aby vznikla jamka na plnku. Tú rozdelíme medzi koláčiky. Okrae aj plnku potierame rastlinnou smotanou.
Pečieme do hneda asi 20 minút, ak máte možnosť, pri teplovzdušnom pečení.
Z rovnakého cesta som robila aj buchtičky. Použite asi tretinové množstvo plnky, aby sa vám nepotrhali.
Komentáre