- 250 gramov bezvaječných cestovín
odporúčam špaldové alebo jačmenné, dodajú chuť navyše a cenovo sa moc nelíšia - 70 gramov maku
- 3 lyžice ľanového oleja
alebo iného chuťovo vhodného. V originálnom recepte bol napríklad kokosový. - ďatlový sirup podľa chute
alebo iné prírodné sladidlo. Mne stačila lyžica, ale sladké jazýčky zvládnu aj 5.
Mak je ideálne pomlieť, ale ak máte dobrý ponorný mixér, nie je to nutné. Zalejte ho asi 350 ml vody a nechajte 2-3 hodiny ostáť a následne rozmixujte. Ak nemáte toľko času stačí aj pól hodinka, aby sa mak dal dobre rozmixovať.
Medzitým uvarte cesoviny podľa návodu.
Preceďte cez husté sitko alebo látku, ja používam starú látkovú plienku. Tekutina je takzvané makové mlieko. Typicky sa dochucuje štipkou soli a lyžičkou sladidla, ale mne chutilo len tak. Má silnú makovú chuť a slabý smotanový nádych. Veľmi slabý.
Hotové cestoviny prelejte olejom a zmiešajte s makom. Ak sladíte všetci doma rovnako, môžte osladiť hneď, inak doslaďte na tenieri.
Tento recept som našla na stránke http://hrncek-var.blogspot.cz/2014/05/samo-vie-najlepsie.html po tom čo som dostala v obchode takú chuť na mak, že som sa k nemu rozhodla po rokoch vrátiť. Mliečko som si vychutnala večer ako posledné ľahké jedlo hodinu pred spaním.
Komentáre