Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kým to všetko začne

Kým začneme športovať, je dobré vedieť, do čoho ideme.
Kým človek začne naozaj športovať, desaťkrát si to rozmyslí, päťkrát prestane napoly cesty a v mnohých prípadoch to definitívne vzdá. Dôvodov prečo je to tak je hneď niekoľko.

1. Je to príliš ťažké.

Nikto netvrdí, že nie je. Keď celé roky nič nerobíme, začať sa hýbať je stále ťažšie a ťažšie. Hlavne ak ste za ten čas výrazne pribrali, pohyb bude pre Vás výrazne obtiažny. Pri niektorých športoch, napríklad behu, sa dokonca odporúča začínať až od určitej maximálnej hmotnosti, do ktorej by ste sa mali dostať iným pohybom, ktorý natoľko nezaťažuje kĺby.

2. Bolí ma po tom celé telo.

Ak cvičíte neprávne, telo Vám to vráti. Otázka je, ktorá časť Vás bolí? Ide o svalovicu? Znížte intenzitu a pridajte strečing. Bolia Vás kĺby? Ak máte nadváhu, skúste tenisky s tlmiacou vrstvou alebo pridajte cvičenie na strojoch v posilovni. Má podobný efekt na svaly, ale nezaťažuje kĺby. Možno bude treba načas úplne preladiť na iný šport, napríklad bicykel miesto behu. Skúste pridať do svojho jedálnička viac kolagénu vo forma želatíny, jabĺk alebo kĺbových doplnkov.

3. Vôbec nemám čas.

Ak trávite polovicu svojho času v práci, zvyšok prespíte, ledva sa stíhate venovať rodine a priateľom a chcete ešte začať cvičiť? Je to ťažké, ale možné. Musíte len chcieť. V práci predsa trávite v priemere asi tretinu Vášho času. Ak si pridáte nadčasy, je to už Vaše rozhodnutie. Ďalších osem hodín pripadá na spánok. Dve hodiny denne precestujete. Dve hodiny strávite ranným vstávaním a večerným ukladaním. Ostávajú nám štyri hodiny. To je tak akurát na poriadny tréning a na pivo alebo do kina nechodíte každý deň. Viem, že to nie je vždy také jednoduché, ale ak chcete športovať, budete sa musieť niečoho vzdať.

4. Nevidím žiadny výsledok.

A ste si istý, že cvičíte poctivo? Ak počas tréningu polovicu času oddychujete a potom zamierite do cukrárne, nemôžete čakať výsledky. Vytrvajte, prehodnoťte skladbu svojho tréningu prípadne sa poraďte s kamarátom alebo profesionálom. Práve kvôli takýmto prípadom sa odporúča na cvičenie pripraviť nie len fyzicky ale aj vedomostne.

5. Som stále strašne unavený/á.

Pohyb je vyčerpávajúci, o tom niet pochýb. Tu môže pomôcť načasovanie tréningu. Ak máte potrebu ísť si po cvičení ľahnúť, posuňte si tréning na neskoršiu hodinu pred spaním alebo naopak dostatočne skoro ráno tak, aby ste si stihli ešte zdriemnuť. Každý má svoj biorytmus. Niekomu sa lepšie cvičí na večer po práci, inému naopak takmer na svitaní. Skúste trošku experimentovať. Na druhú stranu je možné, že ste skrátka vyčerpaní. Vydržte, v prípade potreby prechodne skráťte tréning a hlavne to nevzdávajte. Ak budú problémy pretrvávať, skúste jeden tréning v týždni, alebo mesiaci, stráviť iným športom.

Ja som sa napríklad rozhodla svoj tréning postaviť čo najpestrejšie.

Problém s miernou nadváhou sa dá dobre riešiť cvikmi na tvarovanie tela. Pilates alebo kalanetika sú stavané tak, aby nezaťažovali kĺby a chrbát, ale zároveň spevňujú svaly a spaľujú tuk. Pri zaradení podobného cvičenia dva-tri krát týždenne môže zozačiatku pomôcť najmä ako fyzická príprava. Ďalšou možnosťou je cvičenie na strojoch, ideálne pod vedením odborníka. Prakticky akékoľvek cvičenie určené na cielené tvarovanie tela.

Váš samotný vybraný šport je dobré zaraďovať postupne. Väčšinou sa odporúča začať dvoma tréningmi týždenne a pomaly. Dobré je sa taktiež poradiť s odborníkom, kamarátom alebo si aspoň nejaký prvotný tréningový plán nájsť na internete. Ak sa k cvičeniu vraciate, môžte nadviazať na svoj posledný tréning pred prestávkou.

Ako oživenie môže slúžiť nejaký nový kolektívny šport, ktorým si oživíte čas strávený s priateľmi. Futbal alebo jazda na bicykli, v zime lyžovanie, v lete plávanie, to sú predsa veci, ktoré robíme aj bez toho, aby sme to nazývali tréningom.

Môj ideálny tréningový plán:

pondelok ráno : kalanetika 60 min

Je dobré si každý deň dopriať dávku pohybu a začiatok týždňa mi príde dostatočne symbolický na to, aby som ho začala poriadne.

utorok ráno : strečing 60 min

Dávku pohybu ráno nerada vynechám aj vtedy, keď sa cez deň dostanem k poriadnemu tréningu. Strečing navyše nie je taký vyčerpávajúci ako kalanetika, ale dokáže nakopnúť do ďalšieho dňa.

utorok popoludní : beh (5 km) 30 + 60 + 30 = 120 min

Najdôležitejšou položkou pre Váš postup k tréningu je samotný tréning, ale nezabúdajte na rozcvičku a záverečný strečing. Strávite síce viac času cvičením, ale ušetríte si nie len svalovicu, ale aj predídete neželanému zraneniu.

streda ráno : beh (5 km) 45 + 60 + 30 = 120 min

V stredu ráno stíham poriadny tréning hneď, takže ranné nakopnutie zarátam do trošku dlhšej rozcvičky.

streda večer : strečing 60 min

Večerný strečing poriadne natiahne svaly po dvoch tréningoch a predíde tak svalovici.

štvrtok popoludní : squash 60 min

Povinný telocvik vrámci vysokej školy je pre mňa dobrým oživením.

piatok ráno : strečing 60 min

Ranné nakopnutie pre ďalším dňom. Po dvoch náročných dňoch je dobré dopriať si oddych.

sobota ráno : kalanetika 60 min

Stále oddych, ale už poriadna dávka pohybu.

nedeľa ráno : beh (5 km) 30 + 60 + 30 = 120 min

Na záver týždňa využijem voľný deň.

nedeľa večer : strečing 60 min

Opäť strečing proti svalovici.

Postupom času sa podiel fyzickej prípravy bude znižovať na úkor samotného behu.

Archív - Beh a iné pohyboviny | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014