Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jeden deň vegana

Skúškové je v plnom prúde a ja mám zase čas na blog. Dnes som sa rozhodla Vám napísať, čo v taký bežný deň, keď nemám žiadne povinnosti, robím jem a tak.

Môj typický deň, aspoň teda posledný mesiac, začína pomerne skoro. Typisky vstávam medzi 6-7 hodinou a podľa chute si buď zacvičím celú moju hodinku jógy, alebo len pár minút pozdravvu slnku. Výborná je aj ranná meditácia alebo, keď má byť cez deň horko, ranný beh. Dnes som si dala rannú jógu s krátkou meditáciou na konci. Raz do týždňa cvičím podľa videa a cez týždeň sa snažím dodržiavať cviki z toho posledného. Viac v samostatnom článku o jóge.

Dnes ráno, nakoľko je pometrne sychravo, ale už teplo, som sa rozhodla pre kukuričnú kašu. Veľa ľudí ju zvykne robiť s rastlinným mliekom, ale mne sa viac osvedčila verzia iba s vodou. Semiačka alebo orechy, z ktorých by som mlieko robila, radšej pridám do kaše celé. Aspoň nemusím vymýšľať, čo s výluhom, ktoprý zostane a zároveň ušetrím za kupované mlieko. Dnes som do kaše pridala vrchovatú lyžicu konopných semiačok. Používam celé nelúpané semiačka, nakoľko šupka samotná obsahuje veľkú časť prospešných látok a hlavne stoja asi tretinu ceny. Zvyknem si namlieť vždy asi hrnček semiačok na klasickom mlynčeku na mak. Kašu som dozdobila jablkom nakrájaným na kocky a lyžicou z ďatlového sirupu. Ten kupujem, zatiaľ sa mi ho nepodarilo vyrobiť. Použila som ekvivalent asi jednej ďatle. A sýte raňajky sú na svete.

Celkovo ide o pomerne výživné raňajky za rozumnú cenu. Moja dávka pri asi 50g kukuričnej krupice v biokvalite je asi 15Kč, čiže asi 53 centov. Samozrejme sa dá kukuričná krupica kúpiť aj lacnejšie a miesto ďatlového sirupu rozmixovať sušené, namočené datle. Tým cena klesne aj na polovicu.

Okolo dvanástej som vzdala čakanie na to, kým sa uvarí hrach a zvolila alternatívny obed: cestoviny s pretlakom. Do omáčky som dala bazalku, kardmon, jednu naozaj malú cibuľu a lyžičku lahôdkového droždia. Vznikla tak, v pojatí môjho jedálnička, bielkovinová bomba plná napríklad vitamínu K a draslíka. Nepamätám si už presnú cenu lahôdkového droždia, ale celé jedlo vyšlo asi na 17Kč, alebo asi 63 centov.

Ďalšiu várku vitamínu K a hlavne vitamínu E som doplnila z hrste slnečnicových semiačok, asi 25 gramov, a misky hlávkového šalátu. Celková cena asi 9Kč alebo 34 centov. Rátala som bežnú cenu za šalát, ajkeď tento som kúpila asi za tretinu. Srdiečko šalátu dostal náš štvornohý spolubývajúci (králik).

Keď som sa vrátila z popoľudnašieho behu, asi 3 km, pustila som sa do sladkej vápnikovej bomby. Jeden hmotnostný diel maku na jeden diel hrozienok, namočených dve hoiny a nehrubo rozmixovaných, bol výborná popoludnajšia bomba za 16Kč, plus mínus nejaké hmotnostné straty pri vážení, alebo 60 centov.

Na večeru som etše vitamín B5 a draslík doplnila zemiakmi varenými v šupke. Vzniklo to skôr ako lenivý recept. Zemiaky netreba šúpať ani umývať, vriaca voda všetky nečistoty zmije a zemiaky sa dajú jesť len tak. Ak sa bojíte pesticídov, vodu poriadne osoľte. Nezabudnite zemiaky po zlietí opláchnuť. K tomu ešte ľanové semiačka na zvýšenie omega 3. Cena symbolických 6Kč alebo 23 centov ak kúpite naozaj malú balenie zemiakov. Neviem presne, za koľko kupujeme my, väčšinou máme zásobu na celú zimu.

Po večeri ešte neplánované posedenie a pól malého balíčka čipsov (asi 265 kcal). Vďaka obsahu repkového oleja dostatočný zdroj vitamínu E, keď už neviete, odkiaľ ho vziať. Cena jedného balíčka sa pohybuje do 11 korún, takže moja časť stála asi 6Kč, alebo ďalších 23 centov.

Suma sumárum, môj deň bol pomerne vyvážený. Asi 10% energie z bielkovín, esenciálne aminokyseliny pokruté na 128% a denná spotreba bielkovín celkovo tiež viac ako dostatočná, 33% z tukov, dostatok esenciálnych omega3 a omega6 a ich pomer 1:3,6 čo je super, a zvyšok z cukrov. Draslíku a B5 som nezjedla úplné optimum, ale inak všetky mikronutrienty nad potrebnou hranicou. Počítané cez cronometer.com.

Celková cena za dnešné jedlo, po pripočítaní ceny za vegánsky multivitamín Veg1, zdroj B12 a ďalších látok, vychádza na 72Kč, asi 2,67 €. Všetky ceny sú počítané pre 27Kč za €, čo je priemer kurzov, za ktoré bežne platím jedlo. Zarátaná nieje štipka soli na zemiaky a voda z vodovodu, ale to mi asi odpustíte.

Archív | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014