Pre dve osoby budeme potrebovať:
Polievka
- 0.5 litra dobrého zeleninového vývaru
- jedna menšia až stredne veľká mrkva
- tri menšie vetvičky celeru alebo petržlenky
- menšia cibuľa
- podľa chuti: pár kúskou riasy arame, trocha miso pasty, drvené sušené chilli
- soľ
- olej
Hlavné jedlo
- stredne veľký kaleráb
- rovnako veľká červená repa (cvikla)
- soľ, olej
- 5 hrstí sušeného žltého hrachu, idálne pólený
- domáce halušky
Domáce halušky
- 200 gramov hrubej múky
- voda
- soľ
Halušky som robila pár dní vopred, takže sa s nimi v načasovaný úplne neráta. Skrátka zmiešae hrubú múku s dostatočným mnoštvom vody až získate menej lepivé cesto. Nazabudnite osoliť. Do vriacej osolenej vody hádžeme buď lyžičkou, nožom z dosky na krájanie alebo ideálne sitkom s veľkými otvormy určeným na halušky. Ak halušky nemáte a netrúfate si na ne, uvarte skrátka cestoviny. Idálne nejaké drobnejšie, napríklad kolienka.
Začala som prípravou polievky. Cibuľu som nakrájala nadrobno a presunula do hrnca. Mrkvu som očistila a nakrájala priečne na tretiny a posdĺžne na osminky. Vňaťku z celeru alebo petržlenu nasekajte ako klasicky bylinky.
Cibuľu som prliala asi lyžicou-dvoma oleja a opekla do sklovita. Mrkvu som na nej rýchlo opiekla, pridala väčšiu štipku soli a preliala vývarom. Nechala som variť.
Medzitým som ošúpala a nahrubo nasrúhala kaleráb a cviklu. Kaleráb bohate preleje olejom a posoľte a v hlbšej panvici krátko orestujte. Podlejte vodou a pridajte cviklu. Varte, kým sa nevyparí väčšina vody. Medzitým preperte a dajte variť hrach v dostatočnom množstve vody. Varíme do mäkka.
Keď zovrie voda s polievkou, pridajte vňaťku a riasu. Nechajte variť ďalších 15-20 minút. Pár minút pre dokončením pridajte na špičku noža až pól lyžičky miso pasty. Podávame so štipkou drveného čili.
Hrach tesne pred dokončeným osolíme. Podávame s halučkami a cviklou.
Komentáre