Tento recept som našla v českej knižke Velká kuchařka od Viléma Vrabca z roku 1968.
Na štyri veľké porcie potrebujeme:
- 450 gramov sušenej fazule
alebo kilo mrazenej
alebo kilo závaranej - 40 gramov masla alebo iného tuku
- 30 gramov hladkej múky
- 1 stredne veľká cibuľa
- lyžica sladkej papriky
- vajcia podľa potreby
- 250 gramov hrubej alebo polohrubej múky
alebo hotové cestoviny
Postup na fazuľu
- Aspoň šesť hodín vopred, ideálne 24, si namočíme fazuľu a dve-tri hodiny pred podávaním ju dáme variť. Ak používame mrazenú alebo zaváranú fazuľu, stačí ju prevariť v dostatočnom množstve vody.
- Po uvarení fazule ju udržujeme v teple, nezlievame.
- Maslo alebo iný tuk rozohrejeme v dostatočne veľkom, hrnci, aspoň dvojlitrovom.
- Nadrobno nakrájanú cibuľu osmažíme dozlatova.
- Pridáme papriku a hladkú múku a vymiešame hustú pastu, zásmažku.
- Zalejeme štvrť litrom vody, v ktorej sme varili fazuľu.
- Fazuľu zlejeme a zmiešame s omáčkou. Ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Udržujeme v teple.
Postup na domáce cestoviny
- Hrubú alebo polohrubú múku zmiešame s dostatočným množstvom vody, asi 0.5 dl, a vymiešame tuhé cesto.
- Cesto rozvaľkáme na hrúbku 1 mm a krájame široké rezance presne také veľké, ako ich chceme. Ja som zvolila 5x1cm.
- Varíme na dve až tri várky vo vriacej osolenej vode asi 5 minút. Riadime sa ochutnávaním.
Podávame v pomere 1:1, väčším jedlíkom pridáme volské oko alebo vajíčko namäkko. Cestoviny môžme nahradiť chlebom alebo zemiakmi, prípadne úplne vynechať.
Komentáre