Na obed pre dve osoby potrebujeme:
- kytička mangoldu, asi 400 gramov
- 1 pohár mlieka alebo smotany
použila som sójové mlieko - štipka soli
- strúčik cesnaku
- 30 gramov vločiek
použila som 25 gramov pohánkových a zvyšok amarantových
môžte vynechať a nahradiť múkou - 120 gramov špaldovej múky
časť som nahradila jačmennou - pól pohára vody
- štipka soli
- 2 litre slanej vriacej vody
Mangold dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Nemusia byť dokonalé, len aby sa rýchlejšie uvarili. Podlejeme dvoma pohármi vody, osolíme a varíme prikryté asi 20 minút.
V miske zmiešame vločky, múku a soľ, prilejeme vodu a vymiešame polotekuté cesto. Necháme asi 10-15 minút odstáť, kým zovrie voda.
Pomocou sitka na halušky nahádžeme cesto do vriacej vody. Ak si na techniku netrúfate, alebo sitko nemáte po ruke, môžte použiť lyžičku.
Halušky sú hotové, keď vyplávajú na povrch. Väčšinou to netrvá ani minútu, tak neodbiehajte. Necháme ich ešte odkvapkať v sitku.
Medzitým by sa mal dovariť mangold a vypariť väčšina vody. Prilejeme mlieko a ponorným mixérom rozsekáme na menšie kúsky. Môžte použiť aj robot.
Dochuťte roztlačeným cesnakom a podľa potreby dosoľte. Nechajte ešte pár minút prevrieť.
Podávame v hlbokom tanieri. Vďaka rôznym farbám mangoldu obsahuje špenát červené a žlté tóny. Halušky môžme pripraviť rovnako ako zemiakové.
Komentáre