Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dvakrát eko

Keď byť ekologický znamená byť ekonomický.
Byť ekologický a bio nemusí znamenať kupovať predražené zdravé potraviny a šetrné čistiace prostriedky. Veľmi jednoduchým spôsobom je šetriť prírodné zdroje a tým ušetriť aj niečo z vlastnej peňaženky.

VODA

Šetrenie pitnej a úžitkovej vody je donekonečna omieľaná kapitola. Veď dovedenie a spláchnutie 1 metra kubického vody, 1000 litrov, stojí ani nie 2,50 €. Pozrime sa teda na spotrebu bežnej domácnosti.

Koľkokrát denne navštívite toaletu? Máte k dispozícii a využívate dva objemy splachovania? Veľké spláchnutie má objem 10 až 12 litrov, malá dávka asi 3 a väčšinou stačí aj na spláchnutie veľkej potreby. Znížiť svoje biologické výdaje vášmu zdraviu neprospeje a investícia do novej toalety sa nemusí oplatiť každému. Zníženie objemu môžte dosiahnuť napríklad vložením plných fľaší do nádržky na vodu.

Väčšina z nás sa sprchuje alebo kúpe takmer denne. Viete, koľko vody spotrebujete? Objem vašej vane nájdete na obale, alebo si ho môžte zmerať bežným metrom. Napríklad vaňa s rozmermi 140x50x40 cm má objem 280 litrov, mínus náš objem. To je za týždeň asi meter a pol kubický, 3 €. Ak nahradíme kúpeľ sprchovaním, môžme pod tečúcou vodou stráviť skoro 15 minút. Ak teda párkrát do týždňa nahradíme vaňu rýchlou sprchou, môžme znížiť našu spotrebu vody až na polovicu. A čím máme väčšiu vaňu, tým viac.

Viete, koľko vody spotrebujete pri umývaní riadu? Ak umývate riady formov dvoch nádob, jedna na umývanie, druhá na oplachovanie, viete si to celkom dobre ustrážiť. Jedno pookraj naplnené umývadlo má asi 20 litrov, aby sa v ňom dalo pracovať býva naplnené tak na polovinu. Spotreba umývačky je o čosi niššia a pojme väčší objem za kratší čas. Ak umývate pod neustále tečúcou vodou, tento objem ravo spotrebujete do dvoch minút.

Čo sa týka prania, málokto nepodľahol čaru práčky. Keď sa budete rozhodovať, ktorý program je ten Váš obľúbený, neprehliadnite stĺpik so spotrebou. Všeobecne platí, že kratší program je úspornejší, ale neprežeňte to, nech nemusíte prať dvakrát.

ELEKTRINA

Zamyslite sa. Ako často nechávate pustenú telku len ako pozadie? Zhasínate, keď odchádzate na dlhšiu dobu z miestnosti? Púšťate umývačku a práčku vždy plnú? Vypínate počítač, keď ho nepoužívate? Existuje množstvo spôsobov, ako ušetriť elektrickú energiu, stačí len zapnuté veci naozaj používať.

Druhým krokom sú úsporné spotrebiče. Šetriace žiarovky, tlačiarne s minimálnym kľudovým príkonom(spotrebou). Nemusíte do nich investovať, ak nepotrebujete nutne nové, ale všetko má svoju životnosť.
 

Archív - Nazelenalá domácnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014