Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Drhnúť, či nedrhnúť, to je otázka ...

Čistiace a pracie prostriedky. Naozaj sú novodobé agresívne výrobky lepšie ako recepty našich babičiek?
V každej druhej reklame na čistiace a pracie prostriedky nám garantujú, že všetko bude čisté lusknutím prsta a bez zbytočnej námahy. Vo väčšine prípadov je to naozaj pravda, ale za pohodlie zaplatíme dýchaním dráždivých výparov a nutnosťou použiť rukavice. Na jednom prostriedku na pripálenú rúru som dokonca našla upozornenie na použitie dýchacej rúšky a otvorenie okna dokorán.

Tieto "vedľajšie efekty" majú za následok chemikálie, ktoré rozkladajú nečistoty, leštia povrch a robia kopu inej mágie. Dá sa im vyhnúť, ak sa trošku popozeráme po obchode a nájdeme čistiaci prostriedok s čo najmenším množstvom varovných nápisov a obrázkov. Výrobky úplne bez škodlivých látok sú buď menej účinné alternatívy, v ktorých nie je prakticky žiadna čistiaca látka, alebo častejšie ekologicky šetrné prostriedky.

Na úplne opačnom konci škály stoje recepty našich starých mám. Na prvý taký som narazila, keď som zase raz niečo pripálila na šporáku (na sklo-keramickej doske to ide prekvapivo ľahko) a nedokúpila som svoj obľúbený čistiaci piesok. Spomenula som si, ako sa vraví, že umyť kuchyňu kypriacim práškom a sódou je pomerne efektívne a krásne vonia. Prášok som nahradila jedlou sódou, ocot som mala po ruke len jablčný, ale výsledok stál za to. Drhnutie som neskôr zmiernila použitím drátenky a musím povedať, že sprej na pripálenú mastnotu som z poličky už nevytiahla.

Okrem octu a sódy existuje množstvo prírodných látok, ktoré máme všetci bežne v kuchyni a ktoré majú prekvapivú čistiacu schopnosť. Pekný prehľad nie len prírodných čistiacich prostriedkov nájdete na stránke:
http://www.ekoporadna.sk/download/cistenie_brozura_2009_na_web.pdf

Archív - Nazelenalá domácnosť | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014