Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Detox na mieru

Za posledný rok som sa niekoľkokrát pokúsila o detoxikáciu. Pokúsila vravím preto, lebo som to nikdy nedotiahla úplne do konca. Či už bola príčina v mojej hlave, alebo zložení potravín ktorým sa typicky vyhýbam, rozhodla som sa to predsalen skúsiť znova. Ajkeď s miernymi úpravami.
28-dňovku som podrobila konfrontácii s diétou podľa krvných skupín a našla som pár vecí, ktoré by ju mohli uľahčiť a možno aj zefektívniť. Mne ako A-čku robilo asi najväčší problém mäso. V druhej polovici detoxu sa objavuje prakticky denne, čo pre niekoho, kto je mäso tak raz do mesiaca, robí problém. Jednak má áčko prirodzene pomalší metabolizmus oporoti nulke, takže všetku energiu z mäsa ani nevie využiť, naviac ani sila žalúdočnej kyseliny nie je na trávenie mäsa prispôsobená. Mäso sa tak nestrávi dostatočne alebo vôbec, alebo to trvá dlhšie.

Háčikom sú aj ostatné živočíšne produkty, hlavne zrelé kravské syry, ktoré sa tiež vyskytujú v detoxe pravidelne. Väčšina mleičnych produktov je pre A-čko ale aj nulku nevhodná, pretože jednak vekom schopnosť tráviť mlieko klesá a navyše zahlieňuje organizmus. Ďalšímy pre A-čko typicky nevhodné potraviny sú banán, papirka a paradajka. Po tom ako som prvýkrát jedla boršč z detoxu, bolo mi po ňom vyslovene ťažko.

Vec, na ktorú som narazila až pri rozbore, bolo mleté čierne korenie, ktoré škodí prakticky všetkým. Malé množstvo by nemaol vadiť, ale v čase keď je náš organizmus zaťažený silným detoxom, asi by ho bolo dobré tiež vyradiť. Podobným prípadom sú cestoviny z takzvanej semolinovej múky, ktoré som podvedome už pri prvom varení vyhla a použila so jačmenné celozrnné cestoviny.

Viac ma však zarazili potraviny, ktorým by sa mal vyhýbať nulka, čiže krvná skupina Antónie, ktorá detox vymyslela. Okrem čierneho korenia, je totiž zakázaná napríklad škorica, ktorá sa používa hojne, alebo grahamová múka. Takže určite by mala prevládať voľba sójových rožkou. Ďalšou zložkou sú všetky typy jogurtov, takže aj ešte zásaditý čertvý biojogurt.

Omnoh zložitejšie to však má skupina B. Okrem toho, že z hydinou má ešte väčšie problémy ako áčko, neznáša paradajky aj škoricu, musí opatrne voliť aj medzi obilninami. Pohánkové vločky a grahamové rožky by mali byť tabu. Našla som ešte, že B-čku nesvedčí tekvica, ale nakoľko má cukina predaalen odlišné nutričné hodnoty, ju netreba hnaď zatracovať. Podobne je na to skupina AB, ktorá síce môže moriaka, mala by však po vzore A-čka vyradiť papriku.

Niektoré prísady nevadí, ak vynecháte. Zmení sa chuť, ale účinok mo nie. Banány alebo jogurt sú trochy zložitejšie. Do detoxu sa pustím po konci roku, takže sa potom s Vami podelím o svoje exeprimenty.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014