Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Detox: Nástrahy plnej chladničky

Zhrnutie prvého týždňa detoxu podľa Mačingovej.
Dnešnou večerou končí prvý zo štyroch týždňov detoxikačnej kúry a je to vlastne najďalej, ako som sa kedy dostala. Možno to bolo tým, že som si nezakazovala striktne jesť čokoľvek mimo predpísaný jedálniček. Veľkým náporom bolo aj varenie dvoch jedál naraz. Napriek tomu, že nechcem nútiť priateľa do takejto prudkej zmeny, nemienim ho nechať ani bez jedného teplého jedla denne. To by som mala v nasledujúcich týždňoch zlepšiť, nakoľko sa jedlá budú viac podobať bežnej strave.

Najčastejším jedlom prvého týždňa sú raňajky, ktoré sú vlastne každý deň rovnaké. Obávala som sa ich hlavne z troch dôvodov. Nemám rada sladkú úpravu mrkvy a už vôbec jablká so škoricou. A z duše nenávidím sušené ovocie. Hrozienka som vyriešila už skôr. Keď meliem orechy, pridám do nich dávku hrozienok. Ich chuť a štruktúra sa tak lepšie schová v jedle.

Druhé vylepšenie vzniklo náhodou, keď som si pripravovala zmes mrkvy, jabĺk a orechov na celý týždeň dopredu a med a škoricu som si dochucovala až na tanieri. Prvý deň som ochutila väčšiu časť, ako som zjedla a vrátila som ju do krabičky k neochutenej časti. Ďalších pár dní som dojedala ochutenú časť. Včera som si naložila už neochutenú, ale zabudla som na to a pustila sa veselo do jedla. A ono to bolo naozaj dobré! Dnes som si med a škoricu pridala do vitakávy (cereálna káva, takzvaná melta) a raňajky som si naozaj užila.

Jedlo, ktorého sa bojí asi najviac ľudí, cviklový šalát, mi v chladničke dozrelo do krásy. Použila som síce dvojnásobok zmesi hrášok-mrkva a miesto kyslých uhoriek sladko-kyslé španielske, ale chutilo to rovnako ako pôvodná verzia. Čím bola zmes dlhšie odležaná, tým mi viac chutila, ale netreba to zas prehnať. Zároveň sa znížil počet vajec z troch na dve, a samotného šalátu som dnes zjedla dvojnásobok oproti prvému dňu.

Mojím najobávanejším jedlom bola brokolica. Prvý deň mi naozaj nechutila, ale včera bola úžasná. V prvom rade som použila len hlavičky a hlúbik som prenechala králikovi. Brokolicu som varila dlhšie, ako je uvedené v pôvodnom recepte a uvarila som ju mäkšiu. Dala som si však pozor, aby som nevyvarila všetky živiny. To spoznáte tak, že sa voda výrazne sfarbí do zelena. Zároveň nezabudnite vodu osoliť. Vajíčko mi vyšlo na hniličku, ale aspoň sa pekne spojilo s brokolicou.

Podobné, ale menšie, obavy som mala z fazuľových strukov. Naposledy ma nafúkli tak, že som predčasne ukončila detox. Kľúčom bola opäť receptúra. Strukov si treba pripraviť naozaj celý asi 400-450 gramový sáčok na jednu osobu a variť 15 minút od zovretia, kým fazuľky nezmenia farbu. Naposledy som si presolila olej, takže som sa poučila, že plnšia štipka stačí. Cibuľku smažím, kým nezačne povrchom pripomínať hranolky, je potom mierne chrumkavá. Po pridaní škorice ju ešte rýchlo osmahnite, dostane úplne inú chuť. Ako syr som použila nejaký mäkší druh parmezánu, ktorý sa dobre strúhal, ale mal už výraznú chuť, ktorá dopĺňa jedlo.

Mrkvový perkelt sa stal jediným jedlom, ktoré bol ochotný jesť aj môj priateľ. Čistenie kila mrkvy síce zaberie hodinu, ale potom z nej urobíte tri až štyri bohaté porcie. Zatiaľ som vždy použila koriander, ale dnes večer skúsim rascu. Mne zas najviac chutila cuketa, ktorej som použila polovičné množstvo a nakrájala som ju na dvojmilimetrové plátky. Syr som pridala raz päť minút a druhýkrát tri minúty pred dokončením. Na tanieri som mala množstvo oleja, ale inak bolo včetko na jedničku.

Čo sa týka desiaty, mandle som mala stále so sebou, ale so slivkami to bolo nulové. Za to jogurt som si dnes musela robiť nadvakrát, pretože prvú dávku mi zbalil priateľ. Aspoň mi to pripomenula, že musím dať namnožiť jogurt, aby som mala zajtra raňajky. Okrem raňajok ma zajtra čakajú cestoviny s kalerábom a na večer varím boršč. Asi si ho uvarím veľa a časť zamrazím. Do konca detoxu sa podáva dohromady trikrát, takže 8 porcií je aj s rezervou.

Archív - Denníček | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014