Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Človek, tvor zásaditý

Každý z nás už počul o vražedných kyslých dažďoch, ktoré prekysľujú pôdu a zabíjajú rastliny, ktoré v nej rastú. Ak by zvieratá nemohli utiecť, skončili by úplne rovnako. Jediný organizmus na našej planéte, ktorému kyslé prostredie prospieva sú baktérie a niektoré druhy húb. Takže zásadité prostredie v našom tele je vlastne akýsi mechanizmus, ktorý im sťažuje pochutnať si na nás.

V učebniciach sa častokrát ale úvadza, že niektoré tekutiny v našom tele a dokonca aj telesný tuk majú nízke kyslé pH. Dáva to zmysel? Prekvapivo áno. Priemyselne a zle spracovaná strava môže totiž pri rozklade v našom tele vytvárať kyseliny. Nemyslím tým, že by jedlo v nás priam kvasilo, ide o vedľajšie produkty napríklad rozkladu cukru a bielkovín na energiu.

Táto kyselina buď zreaguje so zásadami v našom tele a vylúči sa, alebo sa niekam uloží. Najdostupnejšie miesto je pritom v našich svaloch, šľachách, kĺboch či tuku. Podľa knihy Schudnite odkyslením - Zázračné pH od Roberta O.Younga a Shelley Redford Youngovej je dokonca prekyslenie zdrojom toho, že si naše telo tuk vytvára, alebo tomu aspoň výrazne prispieva. U žien sa kyseliny ukladajú prednostne do sliznice maternice, aby sa pri pravidelnom mesačnom cykle vyprázdnili. Neskôr do podkožného tuku, hlavne v miestach, kde má vo zvyku vytvoriť sa celulitída.

Ak má telo ešte k dispozícii zásadité látky, napríklad vápnik z kostí, snaží sa kyselinu neutralizovať a vylúčiť. Telo sa niekedy natoľko bráni výkyvu pH krvi, že vylučuje nie úplne zneutralizovanú kyselinu močou. Preto klesá jeho pH z optimálneho čísla 7,4 až na 5.

Toho, čo všetko to spôsobí vo Vašom tele, je plný internej aj celé knihy. Omnoho dôležitejšie je, s tým skrátka niečo spraviť.

JEDLÁ SÓDA

Hydrogénuhličitan sodný je najdostupnejšia jedlá zásada, ktorú máte možno aj vy v špajze. A ak nie, zoženiete ju v prvých potravinách alebo dokonca aj lekárni. Kurt Tepperwein vo svojej knihe Omladzujúce odkyslenie odporúča na začiatku odkyslovacej kúry jednu lyžičku jedlej sódy rozmiešať v teplej vode každé ráno na lačno. Nezľaknite sa, ak Vám potom bude čistá voda chutiť ako ... nechutiť. Isté obdobie pred objavením inzulín sa, podľa rovnakej knihy, sóda používala ako liek pre pacientov s cukrovkou.

MINERÁLY, MINERÁLY, MINERÁLY ...

Väčšina zásaditých látok, ktoré môžme do tela prijať, sa vyskytuje vo forme minerálov a stopových prvkov. Vápnik, horčík, zinok, sodík, draslík a iné. Hlavne vysoko spracovaná potrava, ako sú fast foody, smažené jedlo a polotovary, obsahuje veľa kyselín a málo minerálov. Tie je dôležité pri prekyslení prijímať aj alternatívnou formou, doplnkami stravy. Ideálne sú práškové alebo granulátové formy, ktoré neobsahujú látky na zlepšenie chuti, konzistencie či farby, takže neobsahujú balast, ktorý by naše telo zahltil.

SOĽNIČKA PREČ ZO STOLA

Chlorid sodný je základnou surovinou, ktorú naše telo premieňa na žalúdočnú kyselinu a čerpá z neho sodík, aj keď zanedbateľné množstvo. Dostatočné množstvo soli je asi 5 gramov. Skúste si odvážiť do soľničky 5 gramov soli a posypať si ňou pripravené jedlo. Koľko soli Vám v nej zostalo? Skúste na týždeň odložiť soľničku do poličky a zabudnúť na ňu. Zozačiatku Vám možno príde jedlo mdlé, ale koncom týždňa začnete objavovať nové chute. Zájdite do oddelenia s korením a rozšírte svoju zásoby o všetky možné jednodruhové kúsky a nakúpte si čerstvé bylinky. Alebo ešte lepšie, nájdite si v okolí obchod zameraný na korenia a bylinky a poraďte sa priamo s predavačom, ktorý sa v chutiach vyzná trošku lepšie. Nájdite si nové, gurmánske, verzie jedál, ktoré radi a pravidelne jedávate a obohaťte ich o nové chute. Budete prekvapení, čo s fašírkou spraví taký muškátový orech.

PITNÝ REŽIM

Najlepší spôsob, ako vyplaviť kyselinu z tela, je prenechať to na odborníkov na vyprázdňovanie, obličkám. A tie najlepšie fungujú, ak je všetko v tele správne tekuté. Ak vypijete denne dva až tri litre vody ste za vodou. Tu sú dva overené spôsoby, ako ju do seba dostať.

Prvú metódu volám voda ako medicína. Vyhrabte doma jeden a pól litrovú fľašu, alebo si pri najbližšej návšteve obchodu kúpte veľkú fľašu neperlivej minerálky. Bublinky obsahujú oxid uhličitý, ktorý sa v našom tele mení na kyselinu, takže by účinok nebol správny. Každú hodinu, nadstavte si budík, si nalejte pohár vody, asi dve deci, a vypite ho. Prvý pohár hneď po zobudení, posledný hodinu až hodinu a pól pred spaním.

Druhý spôsob mám o čosi radšej. Nie je taký účinný, ale pôsobí o čosi prirodzenejším dojmom. Ráno, hneď po zobudení, vypite aspoň jeden pohár vody, ideálne dva. Naplňte si fľašu vodou a keď pocítite sucho v ústach alebo horko, napite sa. Ešte lepšie je mať pred sebou veľký pohár, asi pól litrový. A v neposlednom rade, vypite dvojdecový pohár po každej návšteve toalety. Vašemu telu tým naštartujete obeh vody a ono si už samo bude pýtať svoje tri litre denne.

KONTROLA POSTUPU

Ak chcete zistiť, ako je na tom vaše pH, najlepším vodítkom je moč. Ľahko ju získate a ako prvá mení svoje svoje hodnoty podľa vnútorného prostredia. Stačí sa v lekárni spýtať na lakmusový papierik, existujú aj špeciálne priamo na meranie z moču, a podľa návodu na obale s ním zmerať svoje hodnoty. Správne by ste mali mať 7,4 až 7,8. Ak sa dlhodobo nachádzate pod 7, mali by ste s tým niečo robiť.

Záludné je, že aj v prípade, že je Vaše pH ukážkové, môžte mať problém. Telo totiž môže mať taký problém s prekyslením, že už všetok odpad ukladá a nič nevylučuje. Preto si na pár dní nasaďte rannú lyžičku sódy a ďalších pár meranie zopakujte. Možno budete nepríjemne prekvapení. Ak sa však stravujete zdravo a Vaše hodnoty sú stále v norme, asi nemáte žiadny problém. Ale preistotu si to ešte overte.

Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014