Zuzu blog

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako poraziť migrénu

Ostanete celý večer doma, ale obetujete pár minút prevencii?

Bolesť hlavy až na zvracanie. A to len pre to, že sa vonku zas zmenilo počasie. Migréna v dnešnej dobe postihuje najmä ľudí s nizkym tlakom a rodinnou predispozíciou, s čím veľa nenarobíme, ale ajtak sa s ňou dá bojovať. V prvom rade si treba uvedomiť, že počasie nebýva jediným spúšťačom a častokrát ho podporí únava a dehydratácia. Dokonca aj prekurovanie bytu nad 22 stupňov prevecii neprospieva.

Príčiny migrény a bolesti hlavy sú prakticky úplne rovnaké. Pri bežnej bolesti ide najčastejšie o odpoveď organizmu na niečo, čo nám škodí, preto postačí, keď si dáme tabletku. Pri migréne ide o komplikovanejší princíp. Vplyvom okolitého tlaku alebo skrátka "sám od seba" sa nám na krátku dobu zníži tlak a tým sa zúžia cievi v mozgu. Po čase sa tlak vráti späť, ale rozširovanie ciev, najčastejšie v spánkovej oblasti, môže byť veľmi bolestivé. Neexistuje efektívny spôsob, ako sa tomuto procesu brániť. Najlepšie je sledovať predpoveď počasia a na rizikové dni sa pripraviť. Majte po ruke efektívne lieky proti bolesti a užite ich už pri prvých príznakoch. Aj keď bežne kávu alebo čaj nepijete, dokážu zvýšiť tlak a tak znížiť riziko zúženia ciev. A hlavne, odstráňte všetky ostatné faktory, ktoré by mohli migrénu vyvolať!

Najčastejším dôvodom bolesti hlavy ale býva prehriatie a dehydratácia. Pri dlhom sedení v práci alebo pohybe často zabúdame piť. To nie je také zložité napraviť. Napríklad sa napite po každej návšteve toelety. Postavte si vedľa umývadla pohár, aby Vám to pripomenul. Dôležité je ale aj neprekurovať miestnosť, kde práve ste. Aspoň raz za deň vetrajte, hlavne ak sa cítite unavený bez zjavnej príčiny. Môže ísť o nedostatok kyslíka, ktorý tiež prevencii neprospieva. Oblečte si radšej o vrstvu menej a udržiavajte teplotu do 22 stupňov, ideálne okolo 20. Pri fyzickej ale aj duševnej práci pite častejšie.

Samozrejme takýto režim sa zle udržiava v práci v kolektíve alebo napríklad pri chorobe. Ale aj v práci si môžte vyzliecť sveter a obuť voľnejšie topánky. Pokým nerobíte v kuchyni alebo ako mechanik, vždy sa nájde spôsob. Pri chorobe pite a vetrajte. Telo musíte udržať v teple, ale na jeho výrobu potrebujete dostatok kyslíka. V neposlednom rade sa snažte vyhnúť týmto faktorom, hlavne ak ste unavený. Únava očí, pri zle zmeraných okuliaroch, býva asi najhoršia. Ak Vás často bolieva hlava, poraďte sa s lekárom, môže ísť o drobnosti ako zlé držanie tela, ale aj o vážne problémy.

Ak Vás už migréna alebo aj obyčajná bolesť hlavy zastihla, nebojte sa vziať si tabletku. Nemá zmysel sa trápiť. Výnimkou je len slabá bolesť hlavy alebo čas, keď už idete spať. Výborným prírodným liekom je tma a ticho. Mne sa veľmi dobre osvedčil dlhý horúci kúpeľ s dvoma lyžicami jedlej sódy a pár kvapkami jemnej vône. Výborná je mäta, eukaliptus a všemocná levanduľa. Samozrejem len v malej koncetrácii, silná aróma by všetko len zhoršila. Lyžičku sódy je dobré aj vypiť v poháre až dvoch vlažnej vody. Chuť môže byť nepríjemne slaná a pár minút Vám všetko bude chutiť horko.

Ďalším osvedčeným receptom je meranie tlaku. Prstom sa zľahka dotknite žilky na ruke, kde sa zvykne merať tep. Osledujte si silu pulzovania a ak sa Vám zdá slabšia ako obvykle, môžte mať zníženú tlak. Poriadne sa napite a pridajte šipku jedlej sódy. Sódu považujem za dosť univerzálny všeliek, nakoľko v malých dávkach pôsobí na organizmus zásadotvorne a tým aj detoxikačne. V minulosti sa dokonca úspešne predpisovala diabetikom.

Asi neexistuje univerzálny manuál, ako už nikdy nemať migrénu. Snažte sa skrátka sledovať, či nemáte sucho v ústach, nie ste bez zjavnej príčiny unavený a hlavne, ak nezakročíte hneď na začiatku "epizódy", neskôr sa prerušuje ťažko.



Archív - Zdravie podľa laika | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014